Apel Udruženja poljoprivrednika FBiH: Hitno ponuditi otkupnu cijenu za pšenicu i ječam

13.07.2022. 10:59 / Izvor: Akta.ba
poljoprivrednici

Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH oglasilo se saopćenjem za javnost u kojem je zatražilo hitno reagiranje Direkcije robnih rezervi Federacije BiH i ponudu otkupne cijene za pšenicu i ječam.

Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH oglasilo se saopćenjem za javnost u kojem je zatražilo hitno reagiranje Direkcije robnih rezervi Federacije BiH i ponudu otkupne cijene za pšenicu i ječam.

"Žetva je skoro na samom kraju (pšenica, ječam), a da se otkupna cijena još zvanično ne zna. Tražimo hitno reagiranje i ponudu cijene od robnih rezervi Federacije BiH. Kako znamo ove godine su robne rezerve dobile značajno više sredstava iz budžeta. Sredstva su izdvojena upravo da bi se moglo pravovremeno reagirati i otkupiti što više domaće pšenice. Dakle krajnje je vrijeme za otkupnu cijenu pšenice i njen otkup", saopćeno je iz Udruženja poljoprivrednika FBiH. 

Kako navode iz ovog udruženja, prema njihovim saznanjima sa terena, dešavaju se iste stvari kao i dosad - pšenicu otkupljuju privatnici i spremaju je za izvoz u Tursku. 

"Robne rezerve to trebaju spriječiti, naravno u saradnji sa vlastima, da ne bi opet došli u situaciju da uvozimo skupu robu", poručili su iz Udruženja poljoprivrednika FBiH. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti