Neustavna odluka o Regulacionom planu dijela centra Banjaluke

13.07.2022. 13:58 / Izvor: Akta.ba
regulacioni plan

Odluka o donošenju Regulacionog plana dijela centralnog područja grada Banjaluka nije u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske i Zakonom o uređenju prostora i građenju, odlučio je Ustavni sud Republike Srpske.

Odluka o donošenju Regulacionog plana dijela centralnog područja grada Banjaluka nije u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske i Zakonom o uređenju prostora i građenju, odlučio je Ustavni sud Republike Srpske.

"Sud je, naime, ocijeno da donosilac ovog akta, u postupku pripreme, izrade i donošenja osporene odluke nije postupao saglasno relevantnim odredbama Zakona o uređenju prostora i građenju, čime je istovremeno narušio i ustavno načelo zakonitosti", saopšteno je iz Ustavnog suda Republike Srpske.

U Banjaluci je, naime, danas, održana sjednica Ustavnog suda Republike Srpske na kojoj je odlučivano, u skladu sa Ustavom i zakonom utvrđenim nadležnostima ovoga Suda, o saglasnosti zakona, drugih propisa i opštih akata sa Ustavom, odnosno o saglasnosti propisa i opštih akata sa zakonima Republike Srpske.

Ustavni sud je takođe donio i odluku kojom je utvrdio da Uputstvo o načinu i postupku vršenja stručno-tehničkih poslova u šumama u privatnoj svojini i sprečavanju bespravnih sječa i prometa šumskih drvnih sortimenata iz šuma u privatnoj svojini od 25. jula 2019. godine, koje je donijela Uprava "Šuma Republike Srpske", nije u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske i Zakonom o šumama.

"Neustavnost i nezakonitost navedenog uputstva Ustavni sud je utvrdio s obzirom na činjenicu da je ovaj akt donijelo Javno preduzeće koje zakonom nije ovlašćeno da uređuje obavljanje stručno-tehničkih poslova u šumama u privatnoj svojini, odnosno da Zakon o javnim preduzećima, na koji se poziva donosilac ovog uputstva, ne sadrži ovlašćenje za upravu javnog preduzeća da svojim aktom reguliše pitanja koja se odnose na način i postupak vršenja stručno-tehničkih poslova u šumama u privatnoj svojini i sprečavanju bespravnih sječa i prometa šumskih drvnih sortimenata iz šuma u privatnoj svojini", naveli su iz Ustavnog suda Republike Srpske.

Pored toga, na ovoj sjednici, Ustavni sud nije prihvatio inicijativu za ocjenjivanje ustavnosti pojedinih članova Zakona o komunalnim djelatnostima, jer je ocijenio da su navedene zakonske norme saglasne Ustavu Republike Srpske, te, iz procesnih razloga, nije prihvatio inicijativu za pokretanje postupka za ocjenjivanje ustavnosti i zakonitosti Izmjene i dopune Plana zapošljavanja u Gradskoj upravi Grada Bijeljina za 2021. godinu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti