Poljoprivrednicima obećano: Za hektar žita 100 KM više podsticaja

14.07.2022. 07:48 / Izvor: SRNA
poljoprivreda

Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, rekao je da bi podsticaji po hektaru hljebnog žita od naredne godine trebalo da budu 500 KM, umjesto dosadašnjih 400 KM.

Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, rekao je da bi podsticaji po hektaru hljebnog žita od naredne godine trebalo da budu 500 KM, umjesto dosadašnjih 400 KM.

Osim toga, kako je potvrdio, agrarni budžet bi dogodine trebalo da iznosi 150 miliona KM. On je to izjavio juče u Bijeljini, gdje se, zajedno sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Borisom Pašalićem, sastao sa semberskim poljoprivrednicima.

Boško Radić, predsjednik Udruženja "Sela Semberije", rekao je da se Agrarni budžet za narednu godinu diže sa 75 miliona na 150 miliona KM.

"Problema ima koje treba rješavati u hodu, dotakli smo se i državnog zemljišta i mislim da smo na pravom putu da to riješimo", rekao je Radić.

Dodik je takođe potvrdio da će agrarni budžet za iduću godinu biti povećan na 150 miliona KM. On je naveo da je ponosan na ono što je Republika Srpska do sada izdvojila za podršku poljoprivredi i najavio nastavak stimulisanja agrara.

"Radite, sijte, a mi ćemo obezbijediti podršku agraru i nećemo dozvoliti da budete u minusu i da vaša proizvodnja propadne. Treba pomoći i tu smo da pomognemo poljoprivrednim proizvođačima", rekao je Dodik na sastanku sa poljoprivrednicima u Bijeljini kojem se odazvalo više od stotinu domaćih proizvođača hrane.

Kako prenosi Srna, on je naveo da je ponosan na ono što je Republika Srpska do sada izdvojila za društvenu, javnu i finansijsku podršku poljoprivredi, uz dosta stimulativnih mjera, i najavio nastavak stimulisanja agrara, prvenstveno za narednu sjetvu.

"Vi nećete raditi ispod ove cijene ni iduće godine, usmjeravaćemo podsticaje i to je najodgovornije što možemo da učinimo", istakao je Dodik nakon što je saslušao poljoprivrednike.

Prema njegovim riječima, proizvodnja hrane je globalno postala najvažnija za društvo i samo one države koje imaju dovoljno hrane mogu da računaju na stabilnost, a Republika Srpska ima zemljište i klimu kao dobre pretpostavke.

"Mir, sigurnost, energija i hrana su danas važni za svako društvo i mi to u Republici Srpskoj obezbjeđujemo", poručio je Dodik. Dodik je izrazio spremnost da se nađe dobro rješenje i za problem davanja zemlje u zakup na koji su ukazali poljoprivrednici, te rast podsticaja koji bi obezbijedio izvjesnost rada u agraru.

Prema Dodikovim riječima, na sastanku je rečeno da je korektna cijena pšenice koja se nudi, koja u Krajini iznosi 62 feninga, a u Semberiji 64-65 feninga.

Pašalić je naveo da se cijena pšenice postiže u dogovoru između otkupljivača i uzgajivača te da na nju utiče više faktora.

"Nije cijena svake pšenice ista", rekao je Pašalić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti