Poljoprivrednici u FBiH: Kantonalne vlasti da se uključe u rješavanje problema poljoprivrednika

27.07.2022. 11:21 / Izvor: Akta.ba
poljoprivrednici

Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH poziva kantonalne vlasti da se uključe u rješavanje problema s kojima se suočava poljoprivreda u Bosni i Hercegovini.

Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH poziva kantonalne vlasti da se uključe u rješavanje problema s kojima se suočava poljoprivreda u Bosni i Hercegovini. Podsjećamo da su kantonima prije nekoliko sedmica uplaćena sredstva sa federalnog nivoa u iznosu od 200 miliona KM. Iz Udruženja smatraju da bi dio ovog iznosa trebao biti usmjeren u pomoć poljoprivrednicima, konkretno u podršku jesenskoj sjetvi.

"Naš položaj je ove godine posebno težak, uzimajući u obzir enormni rast cijena mineralnih đubriva i drugih troškova proizvodnje, a dodatno su ga pogoršale dugotrajne suše. Već duže vrijeme apeliramo na sve nivoe vlasti da pronađu dodatna sredstva za poljoprivredu kako bi se BiH na vrijeme pripremila za zimu i kako bi se – barem donekle – ublažio neminovni rast cijena hrane. Također, podrška domaćim proizvođačima je put da se smanji ovisnost naše zemlje od uvozne robe, što bi svakako trebao biti strateški cilj svih institucija", kazali su. 

Također smatraju da su kantoni, kao nosioci brojnih nadležnosti u oblasti poljoprivrede, dužni da preuzmu svoj dio odgovornosti i da dio novca dobijenog sa federalnog nivoa odvoje za pomoć poljoprivrednicima.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti