Odluka Christiana Schmidta: Izmjenama Izbornog zakona precizirane novčane kazne i način oglašavanja

28.07.2022. 09:01 / Izvor: Akta.ba
izmjena izbornog zakona

Foto: VPI

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt u srijedu je donio Odluku kojom se donosi Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hecegovine, a koje su tehničkog karaktera i tiču se integriteta izbornog procesa.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt u srijedu je donio Odluku kojom se donosi Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hecegovine, a koje su tehničkog karaktera i tiču se integriteta izbornog procesa.

Schmidt je izjavio da donosi paket transparetnosti izbornog procesa koji garantuje slobodnu i fer kampanju.

Odluka visokog predstavnika, objavljena je na stranici OHR-a. U nastavku pročitajte koje izmjene će se uvesti u Izborni zakon BiH.

- Izmjene i dopune Izbornog zakona BiH između ostalog podrazumijevaju veće iznos kazne za angažovane u izbornoj administraciji, pa će se za povredu Izbornog zakona, umjesto od 200 do 1.000 KM, plaćati od 600 do 3.000 KM, dok će politički subjekti, umjesto iznosima od 1.000 do 10.000, biti kažnjavani od 3.000 do 30.000 KM.

Novčanom kaznom u iznosu od 3.000,00 KM do 30.000,00 KM kaznit će se za povredu politički subjekt ako:

  • u roku od deset dana ne dostavi izmjene podataka 
  • ukloni, prekrije, ošteti ili izmijeni štampani oglas, plakat, poster ili drugi materijal koji se, u skladu sa zakonom, koristi u svrhu izborne kampanje političkih stranaka, koalicija, listi nezavisnih kandidata ili nezavisnih kandidata 
  • postavi oglas, plakat ili poster, odnosno napiše svoje ime ili slogan koji je u vezi sa izbornom kampanjom, u ili na zgradi u kojoj je smješten organ vlasti bilo na kojem nivou, javno preduzeće, javna ustanova ili mjesna zajednica, ili na vjerskom objektu, na javnom putu ili javnoj površini, osim na mjestu predviđenom za plaketiranje i oglašavanje;
  • zloupotrebi javni resurs za vlastitu upotrebu i promociju političkog subjekta kojem pripada
  • nosi i pokaže oružje na političkom skupu, biračkom mjestu ili njegovoj okolini, odnosno za vrijeme okupljanja u vezi s aktivnosti političke stranke, koalicije, liste nezavisnih kandidata ili nezavisnog kandidata u izbornom procesu
  • omete skup druge političke stranke, koalicije ili nezavisnog kandidata, kao i podstakne drugog na takve aktivnosti 
  • spriječi novinara da obavi svoj posao u skladu s pravilima profesije i izbornim pravilima 
  • obeća novčanu nagradu ili drugu materijalnu korist s ciljem dobivanja podrške birača ili prijeti pristalicama druge političke stranke, koalicije, liste nezavisnih kandidata ili nezavisnog kandidata 
  • podstakne na glasanje lice koje nema pravo glasa
  • podstakne lice da glasa više puta na istim izborima ili da glasa u ime drugog lica 
  • koristi se jezikom koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje, ili objavi ili upotrijebi sliku, simbol, audio ili videozapis, SMS poruku, internet poruku ili drugi materijal koji može tako djelovati 
  • lažno se predstavi u ime bilo koje političke stranke, koalicije, liste nezavisnih kandidata ili nezavisnog kandidata, ili fiktivno predstavi politički subjekt kojem je dodijeljeno mjesto u biračkom odboru kako bi pogodovao drugom političkom subjektu kojem mjesto u biračkom odboru nije dodijeljeno 
  • održi skup s ciljem izborne kampanje
  • izloži na biračkom mjestu ili u njegovoj okolini bilo kakav materijal s ciljem uticaja na birače 
  • koristi domaća i međunarodna sredstava komunikacije s ciljem uticaja na birače 
  • koristi megafon ili druge razglasne uređaje s ciljem uticaja na birače 
  • obavi bilo kakvu aktivnost koja omete ili opstruira izborni proces 
  • ne podnese u roku od 30 dana od dana objave ovjere mandata u Službenom glasniku BiH izjavu o ukupnom imovinskom stanju na zahtijevanom obrascu u 
  • prekorači najveći iznos sredstava za finansiranje izborne kampanje
  • vodi izbornu kampanju u periodu od dana raspisivanja izbora do dana službenog početka izborne kampanje 
  • posmatrač, u toku posmatranja izbornog procesa, omete izbornu aktivnost i ne poštuje tajnost glasanja 
  • posmatrač za vrijeme posmatranja izbornih aktivnosti ne nosi službenu akreditaciju i nosi bilo kakva obilježja ili oznake koje ga povezuju s određenom političkom strankom, koalicijom, listom nezavisnih kandidata ili nezavisnim kandidatom 

- U odluci su definisani elektronski i internet mediji, društvene mreže, govor mržnje, kao i zloupotreba javnih sredstava u izborne svrhe.

U Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine dodaju se nove tačke kojima su definisani mediji 16) do 21), koje glase:

16) “Elektronski mediji”, u smislu ovog zakona, su javne i privatne televizijske i radio stanice sa odgovarajućom dozvolom Regulatorne agencije za komunikacije (RAK).

17) “Onlajn mediji”, u smislu ovog zakona, su internet portali i druge internetske platforme koje predstavljaju sredstva komunikacije sa ciljem informisanja od javnog interesa.

18) “Štampani mediji”, u smislu ovog zakona, su štampane publikacije, poput npr. novina, tabloida, časopisa, knjiga, pamfleta, a koje predstavljaju sredstva masovne komunikacije sa ciljem informisanja od javnog interesa.

19) “Društvene mreže” su internetske ili mobilne platforme koje omogućavaju dvosmjernu interakciju putem sadržaja i komunikacije koje generiraju korisnici, odnosno mediji dostupni na određenim platformama dizajniranim da korisnicima omoguće kreiranje sadržaja i interakciju s informacijama i njihovim izvorima.

20) “Govor mržnje” je svaki oblik javnog izražavanja ili govora koji izaziva ili potiče mržnju, diskriminaciju ili nasilje protiv bilo koje osobe ili grupe osoba, na osnovu rase, boje kože, nacionalnosti, spola ili vjere, etničkog porijekla ili bilo koje druge lične karakteristike ili orijentacije koja podstiče na diskriminaciju, neprijateljstvo i nasilje.

21) “Zloupotreba javnih sredstava i resursa”, u smislu ovog zakona, je bilo koje nezakonito korištenje sredstava i resursa države BiH, entiteta, kantona, Brčko distrikta BiH i drugih jedinica lokalne uprave i samouprave, kojim kandidati na izborima i izbornim listama, kao javni ili državni dužnosnici, ili neposredno izabrana lica, raspolažu za potrebe obavljanja službene dužnosti. Pod resursima se, u smislu ove definicije, podrazumijevaju pokretna i nepokretna imovina, kao i svi ljudski resursi javnih institucija koji se koriste u okviru radnog vremena.”

- Nosilac izvršne funkcije na bilo kojem nivou vlasti ne smije zloupotrebljavati javna sredstva, što podrazumijeva uključivanje državnih službenika podređenih kandidatu u obavljanju poslova tokom radnog vremena radi promocije kandidata ili političkih subjekata, korištenje prostorija koje zauzimaju javne institucije i organi za aktivnosti predizborne kampanje, ukoliko njihova upotreba nije zagarantovana drugim kandidatima i političkim subjektima.

- Zloupotrebom javnih sredstava smatraće se i upotreba sredstava za komunikacione i informacione usluge, kancelarijske opreme javnih institucija i organa za izbornu kampanju, kao i korištenje prevoznog sredstva u vlasništvu državne, entitetske, gradske, kantonalne ili opštinske vlasti i organizacije bez naknade ili uz snižene naknade za aktivnosti kampanje.

- U odluci je navedeno da se dopunjava način imenovanja članova opštinskih izbornih komisija.

“Ako se ne izvrši imenovanje novog ili zamjenskog člana općinske izborne komisije u zakonskom roku, Centralna izborna komisija BiH može izvršiti njihovo imenovanje.”

- Navodi se da je, prilikom odlučivanja po službenoj dužnosti ili prilikom odlučivanja po žalbama i prigovorima, Centralna izborna komisija BiH /CIK/ ovlaštena da naloži izbornoj komisiji, Centru za registraciju birača, centrima za brojanje ili biračkom odboru da preduzme mjere za otklanjanje identifikovane nepravilnosti, ali je ovlaštena i da izriče kazne do 30.000 KM, briše imena kandidata, decertifikacija političke stranke, koalicije, liste nezavisnih kandidata ili nezavisnog kandidata.

- Zabranjuje se i lažno predstavljanje u ime bilo koje političke stranke, koalicije, liste nezavisnih kandidata ili nezavisnog kandidata, kao i zloupotreba zakonskog prava da učestvuje u radu biračkog odbora u ime jedne političke stranke, navodi se u izmjenama Izbornog zakona.

- Zabranjeno je koristiti se govorom mržnje, i/ili objaviti ili upotrijebiti slike, simbole, audio i video zapise, SMS poruke, internet komunikacije, društvene mreže i mobilne aplikacije ili druge materijale koji mogu tako djelovati.

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja na službenoj internet stranici OHR-a ili prvog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku BiH, koji god od tih dana nastupi ranije, navodi se u odluci.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti