Kako se i koliko trošilo na biznis kartici ministrice Turković

05.08.2022. 14:22 / Izvor: Akta.ba
turković

Revizori su, između ostalog, imali primjedbe pri korištenju biznis kartica u MVP -u.

Državni revizori BiH završili su finansijsku reviziju Ministarstva vanjskih poslova BiH 2021. godinu tokom koje je obuhvaćeno 29 preporuka. Od navedenog broja, sedam preporuka se odnosi na reviziju financijskih izvještaja, dok su 22 preporuke date zbog utvrđenih neusklađenosti aktivnosti, financijskih transakcija i informacija s relevantnim zakonima i drugim propisima.

Revizori su, između ostalog, imali primjedbe pri korištenju biznis kartica u Ministarstvu vanjskih poslova BiH, u kojem pravo na njeno korištenje imaju ministrica Turković, njen zamjenik Josip Brkić, te sekretar Ministarstva.

Kako stoji u ocjeni revizora, tokom 2021. godine, limit zaduženja putem biznis kartice iznosi 20.000 KM, a ukupna potrošnja po biznis kartici iznosila je 43.094.30 KM.

NEDOSTAJU SPECIFIKACIJE I RAČUNI

"Limit zaduženja putem biznis kartice iznosi 20.000 KM. Business kartica se koristi za plaćanje troškova službenih putovanja, na temelju izdanih putnih naloga u zemlji i inozemstvu/troškovi prijevoza, hotelskog smještaja, reprezentacije i slično. U toku 2021. godini, ukupna potrošnja po biznis kartici iznosi 43.094.30 KM (od toga iznosa ministrica je potrošila 37.573 KM, zamjenik ministra 5.521 KM , a ostatak se odnosi na provizije). Kontrolom korištenja službene biznis kartice koju koriste ministrica i zamjenik ministra, nismo se u cijelosti mogli uvjeriti u opravdanost korištenja biznis kartice u svrhe za koje ona stvarno služi, s obzirom na to da u pojedinim slučajevima nedostaju specifikacije i računi koji dokazuju namjenu korištenja sredstava", naveli su revizori u izvještaju.

 

revizorski izvještaj

Preporuka i mišljenje revizora

Dodali su da je odlukom o korištenju biznis kartice definirano da je korisnik obvezan dostaviti sve račune i potvrde o plaćanjima izvršenim putem biznis kartice.

"Odlukom o korištenju biznis kartice je definirano da je korisnik obavezan dostaviti sve račune i potvrde o plaćanjima izvršenim putem biznis kartice, internom instrukcijom je definirano da za sve isplate evidentirane na izvodu biznis kartice, za koje ne budu priloženi odgovarajući validni računi, Odsjek za financije predmetnu isplatu knjiži na osobni konto korisnika kartice i vrši obustavu od osobnih primanja što se u praksi nije provodilo", navodi se u izvještaju. 

LIMIT OD 20.000 KM MJESEČNI, A NE GODIŠNJI

Zbog objave izvještaja, jučer su se iz Ministarstva vanjskih poslova oglasili reakcijom u vezi sa, kako su rekli, pogrešnim interpretacijama i tumačenjem nalaza revizorskog izvještaja.

"U vezi sa informacijama koje su objavljene na bazi izvještaja Ureda za reviziju BiH iznenađeni smo sa pogrešnim interpretacijama i tumačenjem nalaza revizorskog izvještaja. Revizorski izvještaj je potvrdio da su sva sredstva utrošena namjenski i u skladu sa zakonom!", navode iz ministarstva.

Kažu da je Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine u proteklom periodu, ostvarilo značajne uštede, u odnosu na ranije godine, na stavkama službenih putovanja te posebno na stavci reprezentacije, gdje je potrošeno znatno manje novca u odnosu na plan i ranije godine.

"Sve transakcije obavljene su transparentno, namjenski, opravdano i u skladu sa zakonom. Nigdje u revizorskom izvještaju ne stoji formulacija prekoračenje limita po biznis kartici.  Limit od 20.000 KM koji se pominje u izvještaju, a u skladu sa Odlukom iz 2007. godine, jeste mjesečni limit po biznis kartici što je odobreno od strane Ministarstva finansija. Ukupan godišnji limit je 240.000 KM, a ukupno je prošle godine putem biznis kartice, koju koriste ministar, zamjenik i sekretar, potrošeno 43.094 KM, što je niže od 20% od predviđenih sredstava za potrošnju", navode. 

Troškovi reprezentacije su u sjedištu Ministarstva u prošloj godini iznosili 80.979 KM (mnogobrojne delegacije), a u svim ambasadama i konzulatima Bosne i Hercegovine, sa stotinama uposlenih širom svijeta, potrošeno je 319.802 KM. "Izuzimajući 2020. godinu, ovo je najmanja potrošnja na ovoj stavci u posljednjih 13 godina", zaključuju iz ministarstva.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti