Revizija Zavoda za javno zdravstvo FBiH: Nepravilnosti prilikom nabavke vakcina ali i isplate plata

17.08.2022. 13:18 / Izvor: Akta.ba
revizija javno zdravstvo

Ured za reviziju institucija Federacije Bosne i Hercegovine objavio je izvještaj o finansijskoj reviziji Zavoda za javno zdravstvo FBiH za 2021. godinu kojim su utvrđene brojne nepravilnosti koje se tiču nabavka vakcina.

Ured za reviziju institucija Federacije Bosne i Hercegovine objavio je izvještaj o finansijskoj reviziji Zavoda za javno zdravstvo FBiH za 2021. godinu kojim su utvrđene brojne nepravilnosti koje se tiču nabavka vakcina.

Izvještaj je dobio mišljenje s rezrevom kada je riječ otekućim rashodima i kratkoročnim razgraničenjima za nabavku lijekova u finansijskim izvještajima na 31. 12. 2021. godine precijenjena su za 1.734.593 KM jer evidentiranje nije izvršeno na osnovu relevantne dokumentacije.

Prema obavijesti dobavljača o otkazivanju isporuke ugovorenih vakcina iz februara 2022. godine, isknjižavanje razgraničenja nije izvršeno sa 31. 12. 2021. godine, već u maju naredne godine.

Uz reviziju finansijskih izvještaja Zavoda za javno zdravstvo FBiH za 2021. godinu izvršio je i reviziju usklađenosti aktivnosti, finansijskih transakcija i informacija s relevantnim zakonima i drugim propisima.

Kao što je navedeno u Izvještaju, ne mogu potvrditi da su osigurane potrebne količine vakcina za imunizaciju djece u FBiH u skladu s Naredbom o programu obaveznih imunizacija stanovništva protiv zaraznih bolesti u 2021. godini.

Dobavljač nije u roku isporučio ugovorene doze vakcina DTaP + IPV + Hib. Od ugovorenih 59.000 isporučeno je 16.410 doza.

Također, zbog nepoštivanja odredbi zaključenog ugovora Zavod nije aktivirao bankarske garancije i zaštitne klauzule.  

S obzirom na stanje vakcina na skladištu, kod planiranja potrebnih količina cjepiva u trogodišnjoj nabavci za period 2022-2024 uzete su u obzir postojeće zalihe, pa je utvrđeno da okvirnim sporazumom za nabavku BCG vakcine u 2022. godini uopće nije planirana nabavka vakcine.

Zbog nepoštovanja ugovora dobavljač je dostavio samo 16.410 doza vakcine DTaP + IPV + Hib od planiranih i ugovorenih 59.000 doza. S obzirom na godišnju distribuciju i stanje ovih vakcina na kraju godine, ne možemo potvrditi da su osigurane dostatne količine kako bi se provodila redovna imunizacija u skladu s Naredbom o programu obaveznih imunizacija stanovništva protiv zaraznih bolesti dok se ne provede procedura nabavke za naredni period.

Nisu mogli potvrditi opravdanost primjene člana 10. Zakona o javnim nabavkama, odnosno izuzeća prilikom nabavke, uvoza, transporta i skladištenja 500.000 doza vakcina za COVID-19 imajući u vidu da je proces nabavke trajao preko tri mjeseca, kao i veliku količinu vakcina u skladištu na kraju godine.

Proces nabavke vakcina trajao je preko tri mjeseca, što je u suprotnosti sa zakonskim odredbama koje definišu izuzeće od procesa javnih nabavki zbog hitnosti, koje po mišljenju Agencije za javne nabavke BiH predstavljaju situacije kada je potrebno reagovati istog momenta, npr. u roku od jednog ili dva sata, čak u nekoliko minuta, odnosno kada objektivno nije moguće primijeniti ni pregovarački postupak bez objavljivanja obavještenja o nabavci.

“Budući da nabavka vakcina u momentu potpisivanja ovog ugovora nije bila okončana,ne možemo potvrditi primjenu izuzeća od procedura javnih nabavki za usluge uvoza, skladištenja i transporta”, navodi se u Izvještaju.

Ne može se potvrditi opravdanost primjene člana 10. stav 1) tačka b) Zakona o javnim nabavkama, odnosno izuzeća od primjene odredbi ovog Zakona zbog posebnih mjera sigurnosti za nabavku, uvoz, transport i skladištenje vakcina.

Period provođenja nabavke vakcina trajao je preko tri mjeseca i na skladištu je na kraju godine ostalo 300.358 vakcina. Također, značajne količine vakcina zbog rokova upotrebe nisu iskorištene i odložene su za uništenje.

Nije prezentirana dokumentacija na osnovu koje bi se utvrdile specifikacije i karakteristike roba koje su bile predmet nabavke, niti da je izvršena provjera kvalificiranosti ponuđača.

Vlada FBiH je na zahtjev dobavljača proglasila ugovor o nabavci vakcina Sinofarm povjerljivim, iako se radi o javnim sredstvima i nabavci robe koja se tiče javnog zdravstva građana FBiH,što nije u skladu s principom transparentnosti definisanim članom 4. Zakona o budžetima u FBiH.

Kako se navodi u Izvještaju u toku godine Zavod je putem donacija od zemalja Evropske unije i EU4HEALTH Projekta zaprimio 1.521.484 doze vakcina koje su imale kratak rok upotrebe.

Iako je Zavod provodio javne promocije zaštite zdravlja putem vakcinisanja protiv COVID-a 19, do okončanja revizije izdvojeno je za uništenje 375.427 doza vakcina, koje će proizvesti dodatne troškove za Budžet FBiH.

Sljedeća stavka koja je dobila mišljenje s rezervom jeste da su ugovori o djelu u iznosu od 46.287 KM zaključivani  za redovne poslove koji su utvrđeni Pravilnikom o organizaciji i sistematizaciji, a koji su obavljani u kontinuitetu tokom cijele godine, što nije u skladu s odredbama Zakona o radu.

Zakonski i interni akti, kao i osnovica za obračun plaća direktora i zaposlenika Zavoda, nisu definisani članom 18. Zakona o izvršavanju budžeta u FBiH za 2021. godinu, kojim se osiguravaju sredstva za plaće i naknade za budžetske korisnike.

“Iako je Zavod osnovan kao zdravstvena ustanova, a finansira se iz Budžeta FBiH, smatramo da plaće direktora i zaposlenika trebaju biti usklađene s plaćama ostalih budžetskih korisnika”, navodi se u Izvještaju

Reviziju usklađenosti izvršili su u skladu sa Zakonom o reviziji institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine i ISSAI-jem 4000 – Standard za reviziju usklađenosti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti