Izmjena Zakona: Penzioneri u FBiH će moći raditi i primati penziju

31.08.2022. 10:27 / Izvor: Akta.ba
penzioneri

Na posljednjoj sjednici Zastupničkog doba FBiH došlo je do izmjena Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju Federacije BiH na osnovu kojeg će ukoliko ga usvoji i Dom naroda Parlamenta FBiH svi oni koji su se svojevoljno penzionisali prije 65 godine moći raditi i primati penziju.

Na posljednjoj sjednici Zastupničkog doba FBiH došlo je do izmjena Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju Federacije BiH na osnovu kojeg će ukoliko ga potvrdi i Dom naroda Parlamenta FBiH svi oni koji su se svojevoljno penzionisali prije 65 godine moći raditi i primati penziju.

Na prijedlog zastupnika Zijata Mušića (SDA) usvojene su izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju FBiH, koje se tiču člana 116.

"Radi se o članu 116 koji je Ustavni sud FBiH proglasio neustavnim. Penzija je stečeno pravo. U članu 116 se radilo o tome da neki mogu imati penziju i raditi, a dok ovi neki koji imaju oko 400 KM penziju, uglavnom su to iz boračke populacije, ne mogu raditi. Oni moraju tu penziju zamrznuti. Ustavni sud FBiH je presudio da se član 116 briše. Nemam šta dalje obrazlagati", rekao je tada predlagač Mušić.

Iz Zavoda PIO MIO FBiH kažu da to nije logično jer se daje pravo na primanje penzije i rad onima koji su otišli u prijevremenu penziju, dakle svojom voljom odlučili da više neće raditi, te još apsurdnije primateljima invalidske penzije.

"Dakle, imaju pravo raditi oni kojima su doktori medicine, na temelju ocjene njihove radne sposobnosti, kazali da su trajno nesposobni za rad, te su isključivo zahvaljujući takvoj ocjeni ljekara ostvarili pravo na penziju", rekli su iz Zavoda, dodajući da će napraviti još jedan poremećaj na tržištu rada i onemogućiti mladima da se zaposle.

Također, na posljednjim izmjenama Zakona iz februara ove godine na član 116. se dodalo "a najduže do navršenja 40 godina staža osiguranja, odnosno 65 godina života".

zakon

Da podsjetimo, Ustavni Sud FBiH je 2019 godine. Član 116. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju proglasio neustavnim zbog činjenice da nigdje u Evropi penzionerima nije ograničeno pravo da moraju birati između posla i penzije. 

Iz Zavoda kažu kako je ovaj član nakon presude Suda izmijenjen. 

"Njime je definirano da penzioneri koji su penziju ostvarili s 40 godina staža osiguranja ili 65 godina života mogu, uz istodobno korištenje penzije, biti i u radnom odnosu", pojasnili su. 

Naglašavaju da argumenti da se ovime pomaže borcima su izmišljeni jer, osim što su 500.000 Bosanaca i Hercegovaca bili, na razne načine, borci, ogromna većina onih koji su otišli u prijevremenu penziju, a naročito u invalidsku, po osnovu radne invalidnosti, nema veze sa ratnim statusom i ratnim zaslugama.

Na pitanje, koliki je broj onih koji trenutno primaju penziju i platu, su istakli da je teško doći do tačnog broja jer se podaci vode u više baza, ali da takvih slučajeva ima.

"Uglavnom je riječ o osobama deficitarnih zanimanja za koje poslodavci iskažu potrebu nakon što one steknu uvjete za penziju, odnosno ostvare pravo na njezino korištenje. Nerijetko ih poslodavci angažiraju na pola godine do godinu dana, odnosno dok se za isti posao ne obuči neko od njihovih kolega. Završetkom obveznog osiguranja, pod uvjetom da je trajalo više od šest mjeseci, korisnik penzije može zatražiti ponovni izračun penzije, pri čemu će se uzeti u obzir novoostvareni staž osiguranja, a sve u skladu s člankom 117. Zakona o MIO", pojašnjeno je. 

E.S.

 

 

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti