Tuzla prvi grad u BiH na Novom putu svile ka Kini

03.09.2022. 09:24 / Izvor: Akta.ba
Cosco Shipping

Tuzla postaje prvi grad u Bosni i Hercegovini koji će imati direktnu željezničku konekciju na Novom putu svile.

Tuzla postaje prvi grad u Bosni i Hercegovini koji će imati direktnu željezničku konekciju na Novom putu svile. Naime, kineska kompanija Cosco Shipping koja već nekoliko godina posluje u BiH, otvara novi, intermodalni servis Land Sea Express Tuzla, koji obuhvata redovan pomorski transport roba do ulazne ruke Rijeka te intermodalnu konekciju putem željezničkog saobraćaja do finalne destinacije Tuzla.

Ova historijska, redovna intermodalna konekcija zbraja se u pionirski poduhvat te se klasificira kao ključni trenutak stvaranja novih transportnih vrijednosti na tržištu Bosne i Hercegovine, rekla je direktorica predstavništva Cosco Shippinga za BiH,  Meliha Mujezinović.

"Predmetna redovna linija je odgovor na veliko interesovanje tržišta i predstavlja dopunu postojećih servisa brodara Cosco Shipping na tržištu BiH", rekla je Mujezinović, te naglasila da je realizacija ovo projekta išla uz nesebičnu podršku obje željezničke kompanije u BiH, Željeznica Federacije BiH i Željeznica Republike Srpske, koji su dali puni doprinos.

mujezinović

 Nakon uspješnog razvoja poslovanja na postojećim intermodalnim konekcijama u okviru “Cosco Shipping Land-Sea Express” servisa između lika Pirej i Rijeka te destinacija u Srbiji (Beograd), Sjevernoj Makedoniji (Skolje), Mađarskoj (Budimpešta), te Češkoj i Slovačkoj, Cosco tako uspostavlja i novu intermodalnu konekciju sa Tuzlom (lokacija Bosanska Poljana CI Tuzla).

"Tuzlu vidimo kao stratešku tačku daljeg razvoja intermodalnog saobraćaja u Bosni i Hercegovini. Uz uspotavljanje planirane željezničke konekcije Tuzla postaje prvi grad u BiH sa takvom vrstom servisa, te se svrstava u postojeću mrežu intermodalnih servisa na području Jugoistočne Evrope", rekla je Mujezinović.

 Cosco Shipping Group je najveća kineska brodska kompanija, svjetski lider u oblasti međunarodnog prekomorskog transporta, kao i glavni izvođač globalne inicijative NR Kine “Jedan pojas, jedan put”, koji podrazumijeva strateško intermodalno povezivanje Dalekog istoka sa zemljama Centralne i Istočne Evrope, sa posebnim akcentom na unapređenju i razvoju željezničkog i intermodalnog transporta u zemljama Balkana.

 Kako naglašavaju iz Cosco Shippinga, kvalitet usluge i tranzitno vrijeme su glavni imperativ koji ostvaruju kroz veliku frekventnost servisa sa Dalekog istoka, efikasnu intermodalnu konekciju i veliku posvećenost u radu zaposlenih. U prilog tome govori činjenica da Coscov servis koriste različiti domaći i globalni klijenti.

"Uspostavljanje intermodalnog servisa stvara snažne pretpostavke za razvoj Bosne i Herecgovine, naročito tuzlanske regije. Ponosni smo što smo stvorili šansu koja će nesumnjivo donijeti novu vrijednost na tržištu Bosne I Hercegovine", rekla je Meliha Mujezinović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti