Elektrokrajina neće ugroziti grijanje u Banjaluci kojoj ove zime prijete požari

08.09.2022. 15:01 / Izvor: N1
grijanje

Čavić je istakao kako Ekotoplana nije za pet godina ni pokušala da riješi problem pristupnog puta, ističući niz dopisa koje je o tom problemu slao Ekotoplani.

"Jedno tehničko-pravno pitanje stavljeno u kontekst izbora", rekao je direktor Elektrokrajine Banjaluka Dragan Čavić komentarišući navode iz Gradske uprave i Ekotoplane o ugroženoj grijnoj sezoni u Banjaluci zbog toga što je Elektrokrajina zabranila prolazak kamiona sa drvnom sječkom kroz svoj krug.

Čavić je na konferenciji za medije u Banjaluci istakao da je 2017. gradska toplana u vrijeme kad je gradonačelnik bio Igor Radojičić dobila neophodne dozvole za rad u kojima je definisan i pristupni put za Ekotoplanu koji ne prolazi kroz dvorište Elektrokrajine, “ali grad 2017. nije imao feninga da sanira put”.

"Da bi grad imao grijanje napravljen je predugovor kojim se daje privremeno pravo korišćenja na određeno vrijeme do izgradnje pristupnih saobraćajnica", rekao je Čavić ističući kako nema nikakvog ugovora između Elektrokrajine i Ekotoplana.

Čavić je istakao kako Ekotoplana nije za pet godina ni pokušala da riješi problem pristupnog puta, ističući niz dopisa koje je o tom problemu slao Ekotoplani.

"Svaki dan u vrijeme sezone grijanja preko 20 šlepera prolazi kroz krug Elektrokrajine. Pored šlepera svaki dan kroz naš krug prolaze auta privatnih firmi koje sarađuju sa Ekotoplana, kao i privatna vozila radnika Ekotoplana", rekao je ističući da je tako ugrožena višemilionska imovina Elektrokrajine koja se nalazi u krugu preduzeća.

"Što ste dali 250.000 za koncert Bijelog dugmeta, a niste mogli da napravite pristupni put za Ekotoplane za mnogo manje para", upitao je Čavić gradsku administraciju.

"Neka Banjalučani ne brinu, zbog Elektrokrajine grijanje neće biti upitno", dodao je ističući da je rješenje u tome da Ekotoplane pisanim putem uz prethodno predložen dnevni red zatraže sastanak sa rukovodstvom Elektrokrajine.

Čavić je na konferenciji za medije ukazao na još jedan problem s kojim bi se ove zime mogli suočiti Banjalučani.

"Grad Banjaluka ima oko 7.000 stambenih jedinica koja se ne griju daljinskim grijanjem Ekotoplane, nego grijanjem privatnih firmi koje su poskupile svoje usluge i za 150%. Zbog toga je, više od 50% takvih korisnika otkazalo ugovore sa tim firmama", rekao je Čavić ističući da će se svi ti građani grijati na struju što bi moglo biti uzrok velikog broja požara predstojeće zime, budući da elektro mreža u tim stambenim jedinicama nije prilagođena toj količini energije.

"Ako je grad subvencionisao sa 2 miliona Ekotoplanu, treba da se ne pravi segregacija između građana koji se griju Ekotoplanom i ostalih", rekao je ističuću da prijeti ozbiljan kolaps i brojni prekidi u elektromreži u Banjaluci ukoliko se hitni ne nađe dogovor između lokalnih zajednica i Vlade Republike Srpske o minimalnoj i garantovanoj cijeni isporuke toplotne energije svim potrošačima i da se za to obezbijede sredstva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti