Tim iz BiH u posjeti elektrani "Krško": Hrvatska ne odustaje od lokacije Čerkezovac

10.09.2022. 08:36 / Izvor: SRNA
Čerkezovac

Članovi ekspertskog tima iz BiH jučer su posjetili Nuklearnu elektranu "Krško" u Sloveniji, gdje su ponovo izrazili negodovanje zbog izbora lokacije za skladištenje radioaktivnog otpada.

Članovi ekspertskog tima iz BiH jučer su posjetili Nuklearnu elektranu "Krško" u Sloveniji, gdje su ponovo izrazili negodovanje zbog izbora lokacije za skladištenje radioaktivnog otpada iz te elektrane na lokaciji Čerkezovac u Hrvatskoj, u blizini granice sa BiH.

Izjavio je to predsjedavajući Ekspertskog tima Emir Dizdarević. 

"Izrazili smo i negodovanje što se radioaktivni otpad vozi, zašto se ne nađe sporazum sa Slovenijom. Imamo informacije da Slovenija ima tehničke mogućnosti da zbrine sav radioaktivni otpad", objasnio je Dizdarević tokom posjete elektrani “Krško” zajedno sa predstavnicima hrvatskog Fonda za finansiranje razgradnje te nuklearne elektrane.

On je naveo da je zadovoljan procesom rada u Krškom, ali da nije zadovoljan jer Hrvatska ne odustaje od lokacije Čerkezovac.

"Oni idu u smjeru da pribave sve dozvole za objekat. Mi ne možemo biti zadovoljni i svim kapacitetima se treba boriti da se zaštiti stanovništvo uz obalu rijeke Une. Danas smo dobili informaciju da je mapirana eventualna lokacija za izgradnju objekta za skladištenje radioaktivnog otpada i da je udaljenost 2.200 metara od rijeke Une", rekao je Dizdarević.

Prema njegovim riječima, predstavnici hrvatskog Fonda za finansiranje nisu precizirali kada namjeravaju početi izradu studije uticaja na životnu sredinu.

"Pomenuli su 2026. godinu kao rok kada moraju početi smještati radioaktivni otpad na lokaciji kojoj se BiH protivi. Tražili smo više informacija o zajedničkim sastancima hrvatske i slovenačke delegacije i zašto nije došlo do dogovora o zajedničkom odlagalištu na lokaciji Vrbina", rekao je Dizdarević.

On kaže da hrvatska strana i dalje tvrdi da je jedini razlog činjenica da Slovenija nije pristala da zbrine i institucionalni otpad iz Hrvatske, ali Ekspertski tim smatra da to nije jedini razlog.

Dizdarević je objasnio da će istrošeno nuklearno gorivo biti zbrinuto u Sloveniji, te da izgradnju objekta za te namjene zajednički finansiraju Slovenija i Hrvatska.

Prema njegovim riječima, u fazi je licenciranje rada Nuklearne elektrane “Krško” za narednih 20 godina i 2043. neće biti moguće produžiti rad.

On je rekao da su tokom današnje posjete imali priliku da vide interno skladište sa bačvama nisko i srednje radioaktivnog otpada nastalog od početka rada elektrane. On je dodao da su imali priliku da vide i novi objekat čija je izgradnja u toku, a planiran je za istrošeno nuklearno gorivo koje je sada u mokroj fazi i nalazi se u bazenima u blizini reaktora.

"Plan im je da po završetku objekta dio goriva izvuku i smjeste u posebne kontejnere i u novi objekat gdje će stajati narednih 50-80 godina", rekao je Dizdarević.

On je rekao da tokom današnje posjete nisu mogli da dobiju dovoljno precizne podatke o karakterizaciji radioaktivnog otpada i da je rečeno da će im precizni podaci biti naknadno dostavljeni.

Dizdarević je najavio da će u ponedjeljak, 12. septembra, članovi Ekspertskog tima za seizmologiju i seizmotektonike u Dvoru razgovarati sa kolegama iz Hrvatske.

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača rekao je da je Nuklearna elektrana “Krško” veliki energetski projekat značajan i za Hrvatsku i Sloveniju, te naveo da je i dalje problem to što se ne zna šta je sve planirano na Čerkezovcu.

Prema njegovim riječima, ostaje sumnja da li je u narednom periodu na lokaciji Čerkezovac planirana izgradnja nuklearne elektrane, nakon što bude izgrađeno skladište radioaktivnog otpada.

Drljača, koji je član Ekspertskog tima i danas je bio u Krškom, naglasio je da se mora naći modus da se taj projekat prekine i da se mora insistirati na tome da se taj objekat postavi 30 kilometara od granice sa BiH.

Drljača je naveo da je današnja posjeta bila korisna jer su dobili odgovore o karakterizaciji radioaktivnog otpada.

"Moramo znati koliko je opasan taj otpad za građane. Moramo naći modus da se taj projekat prekine. Moramo insistirati da se taj objekat postavi 30 kilometara od naše granice. To je udaljenost koja zadovoljava", poručio je Drljača.

On je naveo da su tokom današnje posjete elektrani “Krško” saznali da za jedan dan rada bude napravljen prihod od 10 miliona evra.

"S duge strane, nama je jasno da ove države neće odustati od nuklearne energije. Već sada je jasno da će se, zbog poremećaja na tržištu energije, lako odlučiti na izgradnju novih objekata", naveo je Drljača.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane “Krško” skladišti na lokaciji Čerkezovac, u opštini Dvor, na samoj granici sa BiH. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti