Počela prva konferencija na temu industrijske digitalne transformacije - IDT2022.

22.09.2022. 11:59 / Izvor: Akta.ba
digitalna transformacija

Digitalna transformacija je sveprisutna ali je još uvijek puno izazova, prilika i potreba u svim industrijama u BiH, što je bio povod za kompanije IDEA Software i Key Consulting da organizuje jedinstvenu konferenciju Industrijska digitalna transformacija 2022.

Digitalna transformacija je sveprisutna ali je još uvijek puno izazova, prilika i potreba u svim industrijama u BiH, što je bio povod da kompanije IDEA Software i Key Consulting organizuju jedinstvenu konferenciju Industrijska digitalna transformacija 2022. - Industrial Digital Transformation.

Kako su kazali organizatori na samom uvodu osnovi cilj prve IDT konferencije je pokretanje industrije na strateško razmišljanje o procesima digitalizacije.

Prema njima tri su glavna koraka do strateškog pristupa digitalizaciji. To je digitizacija – POKRENI – pretvori “hard copy” informaciju u digitalnu formu (najčešće Excel), zatim digitalizacija – UŠTEDI – digitalizuj procese. Ovaj process se odnosi na to da koristimo digitalne informacije za donošenje odluka i da radimo na osnovu činjenica.

Treći korak je digitalna Transformacija – ZARADI – mijenjaj način rada i postani efikasniji. Stvaranje novih poslovnih modela baziranih na mogućnostima tehnologije i digitalizacije.

Kemal Hadžić, vlasnik i direktor kompanije Key Consulting, sa dugogodišnjim iskustvom u konsultantskim uslugama, kazao je kako je dosadašnje vrijeme pokazalo da mnoge firme u BiH imaju potrebu za drugačijim pristupu razvoja strategije za digitalnom transformacijom.

"Svaka firma se nalazi na različitom novou i u određenom trenutku došli smo na ideju da organizujemo konferenciju koja bi trebala da poveže tri ključna učesnika. To su oni koji nude znanja, rješanja onima kojima su ista potrebna i oni koji finansiraju implementacije digitalnih rješenja u kompanijama”, kazao je Hadžić.

Očekuje da će u narednom periodu ljudi više povezivati i razmjenjivati znanja, te da je ova konferencija prilika za sticanje novih kontakata i razmjenu znanja iz oblasti digitalne transformacije.

Na konferenciji će govornici iz Holandije, Srbije ali i BiH prezentirati najbolje prakse koje će se moći implementirati.

Konferencija će kroz dva panela predstaviti trenutna stanja iz oblasti razvoja strategija za razvoj digitalne transformacije i e-learning rješenja.

Kompletna oranizacija konferencije ne bi bila moguća bez podrške Ambasade Kraljevine Nizozemske, te se tim povodom prisutnima obratila i Anna – Marije von de Staaij zamjenica ambasadora.

Von de Staaij je kazala da su razmjena iskustava i znanja ključne za uspjeh, te da joj predstavlja veliko zadovoljstvo što se u BiH dešava jedna ovakva konferencija, koja upravo nudi takve prilike.

“Digitalizacija mijenja poslovanje kompanija i stvara nam globalne mogućnosti razvoja. Ona kompanijama daje jedan novi način razvoja u svim oblastima. Digitalizacija ne završava uvođenjem rješenja, ona s njima počinje, konstantno cvjeta i razvija se i na taj način nudi bezbroj mogućnosti i prilika”, kazala je Von de Staaij, te dodala da Ambasada snažno podupire bh. put ka EU te da je baš digitalizacija jedna od prilika za njegovim utemeljenjem.

Jedan od moderatora konferencije Adis Musabašić, COO Altinit za Akta.ba je kazao da je uloga digitalizacije u realizaciji strateških ciljeva kompanije ključna za uspjeh iste.

"IT je nekada bio shvatan kao servis koji je digitalizirao odnosno informatizirao poslovanje u najužem smislu riječi, međutim danas IT sve više preuzima ulogu u upravljanju kompanije u smislu njenog strateškog pozicioniranja i ostvarivanja konkurentne prednosti kompanije kroz tehnologiju", kazao je Musabašić.

Pojasnio je da podizanje konkurentske prednosti podrazumijeva jednu kompletnu transformaciju poslovnih modela gdje se biznis oslanja na tehnologiju. A sve to koristeći najbolje prakse i najnovije znanje koje je utkano u sam softver, i kombinirajući sve spomenuto stvaraju se nove vrijednosti.

"Konferencije kao što je ova pomažu razvoju kompletnog društva u smislu svjesnosti o potrebama i mogućnostima koje tehnologije mogu donijeti kompanijama. Mnogi lideri kompanija nisu bili fokusirani na tehnologiju već na vlastiti rast i razvoj pa tako nisu mogli ni uhvatiti korak s razvojem tehnoloških rješenja i sada one moraju povezati ove dvije tačke, biznis i IT. Upravo ova konferencija će im to i omogućiti”, kazao je Musabašić.

U okviru konferencije, koja se održava u Sarajevu u Hotelu Ibis, održat će se dvije panel diskusije. Uloga digitalizacije u realizaciji strateških ciljeva tema je prvog panela, dok se u drugom govori o ulozi digitalizacije u razvoju i motivaciji uposlenika. U okviru drugog panela prezentirat će se studije i neki aktuelni modeli o kojima će svi prisutni moći dati svoje mišljenje i diskutovati na ovu temu.

Glavni partneri konferncije su EBRD i Ambasada Kraljevine Nizozemske u BiH.

Medijski sponzor konferencije je Akta.ba portal.

I.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti