Uskoro vozom iz Sarajeva do Zagreba, evo koliko će koštati karta

26.09.2022. 07:56 / Izvor: Radiosarajevo.ba
Međunarodni voz

Međunarodni voz na relaciji Sarajevo – Zagreb mogao bi početi saobraćati 11. decembra ove godine.

Međunarodni voz na relaciji Sarajevo – Zagreb mogao bi početi saobraćati 11. decembra ove godine. Naime, čega se odgovor Željeznica RS na inicijativu za sastanak koji su predložile Željeznice FBiH kako bi ova linija bila dogovorena.

Prema trenutnoj tarifi, karta u jednom smjeru koštala bi 56,10 KM, a povratna 85,20 KM.

Ponovnom uspostavljanju ovog voza, prethodilo bi ponovno povezivanje Sarajeva i Banjaluke očemu pregovaramo sa Upravom Željeznica RS – potvrđeno je iz Željeznica FBiH.

Kada je u pitanju uspostavljanje sezonskog putničkog voza Sarajevo-Ploče-Sarajevo koji je saobraćao u periodu od 1. jula do 11. septembra, on je “u potpunosti opravdao očekivanja Željeznica FBiH”.

Ovaj voz je saobraćao samo petkom, subotom i nedjeljom (ukupno 11 vikenda, odnosno, 33 dana) i za to vrijeme na pomenutoj relaciji prevezeno je 4.666 putnika. Cijena karte u jednom pravcu iznosila je 25 KM, a cijena povratne karte koja je važila mjesec dana iznosila je 41,40 KM. Zbog velikog interesovanja putnika u sastav voza na relaciji Sarajevo-Ploče redovno su bile uvrštene dvije Talgo garniture sa 472 mjesta za sjedenje. Iskazano interesovanje putnika za vožnju na relaciji Sarajevo-Ploče-Sarajevo najbolji je pokazatelj da bi ova linija i ubuduće trebala saobraćati – kazali su iz ovog preduzeća, piše Radiosarajevo.ba.

Iznijeli su podatke kako su tokom prvih osam mjeseci ove godine, Željeznice FBiH prevezle 239.000 putnika, što je za 150 posto više u odnosu na isti period 2021. godine i 5.352.490,24 tona robe, što je za 0,11 posto više u odnosu na isti period prošle godine.

Također, povećanje broja putnika zabilježeno je u svim željezničkim pravcima (Čapljina-Sarajevo-Čapljina, Konjic-Sarajevo-Konjic, Pazarić-Sarajevo-Pazarić, Sarajevo –Maglaj-Sarajevo, Sarajevo-Visoko- Sarajevo, Sarajevo – Zenica-Sarajevo).

Jedan od razloga za povećanje ovolikog broja prevezenih putnika jeste taj što su putnici prepoznali kvalitet usluge koju nudimo, pa su se počeli vraćati željeznicama kao najkvalitetnijem, ekonomski najisplativijem i najsigurnijem obliku prijevoza.

Pored kvalitetne usluge, Željeznice FBiH obezbijedile su svojim putnicima povlastice na kupovinu karte u iznosu od 30 posto (studenti, penzioneri, novinari) i od 50 posto (djeca između 4 i 12 godina, slijepa lica i njihovi pratioci)", naglašavaju iz Željeznica FBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti