Proizvođači traže izgradnju mljekare u Istočnom Sarajevu

12.10.2022. 08:19 / Izvor: SRNA
Mljekari

Mljekari sokolačkog Udruženja “Blago Romanije” traže veću otkupnu cijenu mlijeka da bi ova proizvodnja opstala.

Mljekari sokolačkog Udruženja “Blago Romanije” traže veću otkupnu cijenu mlijeka da bi ova proizvodnja opstala, a izlaz iz sadašnje situacije vide u izgradnji mljekare na području grada Istočno Sarajevo, rekao je predsjednik udruženja Saša Kapović.

Ako vam kažem da naš proizvedeni litar mlijeka u zavisnosti od klase košta 70 do 82 feninga, a da u prodavnici košta 2,5 KM ili nešto više, jasno je da neko drugi “kupi kajmak” od našeg rada u ovoj proizvodnji, naglasio je Kapović.

On ističe da mljekari nemaju računicu da proizvode mlijeko ako njegova cijena po litru nije od 95 feninga do jedne KM, odnosno da otkupna cijena bude bar polovina prodajne, što smatra realnim.

Kapović je ovaj zahtjev obrazložio enormnim rastom cijene stočne hrane prije osam mjeseci i svih pratećih elemenata bitnih za ovu proizvodnju, na šta, kako kaže, ne mogu da utiču svjesni situacije i krize u proizvodnji hrane i energije u svijetu, prenosi Srna.

Prema njegovim riječima, tešku situaciju dodatno je otežala umanjena proizvodnja hrane za muzna grla na vlastitim parcelama zbog nepovoljnih vremenskih uslova minulog ljeta, što sve zajedno ukazuje na to da dolaskom zime mljekari ulaze u krizni period na koji su odavno ukazivali nadležnima.

Kapović kaže da romanijski mljekari izlaz iz ove situacije vide u izgradnji svoje mljekare u kojoj bi imali učešće 51 posto i na taj način bi odlučivali o otkupnoj cijeni mlijeka, sačuvali broj muznih grla i obezbijedili mlijeko za Sarajevsko-romanijsku regiju i šire.

Prema njegovim riječima, nova mljekara bi trebala du bude osnovana na Sokocu s obzirom na to da su ovdašnji mljekari već desetak godina rekorderi u proizvodnji u Sarajevko-romanijskoj regiji.

Kapović je naglasio da je Udruženje “Blago Romanije” sada u takvoj situaciji da dogovara otkupne cijene mlijeka svakog mjeseca unaprijed, u zavisnosti od skoka cijena hrane.

On kaže da su sa sarajevskom mljekarom “Milkos”, nakon što je napravljen presjek na 15 dana, za drugu polovinu septembra dogovorili povećanje otkupne cijene za šest feninga po litru jer je njihova cijena bila nešto niža od mljekare “Pađeni”.

Sa bilećkom mljekarom “Pađeni” za oktobar je dogovoreno povećanje po četiri feninga za veće proizvođače, a za manje po pet feniga po litru preuzetog mlijeka.

Kapović je najavio da će predstavnici Udruženja i na kraju oktobra dogovarati otkupnu cijenu sa mljekarama za naredni mjesec.

Udruženje proizvođača mlijeka i mliječnih prerađevina “Blago Romanije” formirano je u februaru i do sada je uspjelo da dobije mjesečne podsticaje iz budžeta opštine Sokolac od 10 feninga po litru mlijeka isporučenog mljekarama, te 50.000 KM od grada Istočno Sarajevo za troškove obezbjeđivanja mliječnih kartona za muzna grla.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti