UNDP BiH završio niz obuke za upravljanje i zbrinjavanje Postojanih organskih zagađivača (POPs)

17.10.2022. 12:44 / Izvor: Akta.ba
UNDP

UNDP BiH je u okviru projekta "Okolinski prihvatljivo upravljanje postojanim organskim zagađujućim materijama (POPs) u industrijskom i sektoru opasnog otpada" održao niz obuka o upravljanju i zbrinjavanju ovih materija.

UNDP BiH je u okviru projekta "Okolinski prihvatljivo upravljanje postojanim organskim zagađujućim materijama (POPs) u industrijskom i sektoru opasnog otpada", kojeg finansira Vlada Švedske, održao niz obuka o upravljanju i zbrinjavanju ovih materija. Cilj ovih obuka je jačanje institucionalnih kapaciteta u zemlji za unapređenje provedbe Štokholmske konvencije o POPs materijama koju je Bosna i  Hercegovina ratificirala 2010. godine.

Vesna Mitrić iz Instiuta za zašitu i ekologiju RS, je izjavila: "Značaj POPs projekta je neupitan i realizacijom cjelokupnog projekta će se unaprijediti oblast upravljanja POPs materijama, podići svijest zaposlenih u institucijama, ali i građana, te na taj način smanjiti zagađenje životne sredine.“ 

Obukama je obuhvaćeno šest tematskih oblasti  o postupanju sa  zabranjenim POPs hemikalijama i njihovim otpadom:

1) Međunarodni pravni sporazumi u sferi zaštite okoliša,

2) Životni vijek POPs materija u okolišu,

3) Procjena zdravstvenog i profesionalnog rizika,

4) POPs pesticidi i njihov inventar,

5) Poliklorni bifenili (PCB), industrijske lokacije i remedijacija, i  

6) Najbolje raspoložive tehnike i okolišne prakse za POPs materije.  

undp

Azra Bašić, šefica Odsjeka za upravljanje opasnim otpadom u Federalnom ministarstvu okoliša i turizma, je izjavila: „Važno je istaći da se u okviru POPs projekta izrađuje revidiriani inventar PCB-a u BiH, a sastoji se od inventara kontaminiranih lokacija i popisa opreme koja sadrži PCB. Procjenjuje se da u BiH ima približno 332 t otpada od PCB, dok je ispitano 29 lokacija koje su potencijalno kontaminirane sa POPs-om. Izrada revidiranog  inventara PCB za BiH  je preduvjet za poduzimanje daljnjih koraka na konačnom čišćenju zagađenih lokacija i u tome je njegov najveći značaj.”

Obukama je prisustvovalo ukupno 102 državna službenika i službenice iz 36 institucija sa svih nivoa vlasti u BiH, koji ujedno rade na izradi nužnih zakonskih propisa u ovoj važnoj oblasti. Obuke su proveli eksperti Instituta RECETOX, pri Masaryk univerzitetu iz Češke republike, koji je ujedno i regionalni tehnički centar za provođenje Štokholmske konvencije o POPs materijama.

Katerina Šebkova, ekspertica Instituta RECETOX, je izjavila "Vidim napredak. Bilo bi neophodno napredovati i u kreiranju zakonskog i institucionalnog okvira. Znamo da je  organizacija vlasti BiH složena, ali nedostatke je moguće prevazići. Rješenja postoje i nema razloga za izgovore.”

UNDP BiH će kroz POPs projekat nastaviti da pruža podršku vlastima u BiH u prioritizaciji lokacija koje sadrže PCB opasni otpad, posebno imajući u vidu da je globalni rok za ekološko zbrinjavanje ove zabranjene industrijske hemikalije do 2025. godine. 

                                                           

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti