Poziv za općine: Investicija od 200.000 KM u ulične kontejnere širom FBiH

19.10.2022. 14:48 / Izvor: Akta.ba
zeos

Investicija u ukupnom iznosu od 200.000 KM, osigurana je iz vlastitih sredstava ZEOS-a sa ciljem unapređenja pravilnog odlaganja e-otpada i podizanja svijesti stanovništva, kroz rješavanje problema na mjestu nastanka.

Obavještavaju se općine Federacije Bosne i Hercegovine da je ZEOS eko-sistem d.o.o., izdvojio sredstva za nabavku novih kontejnera za električni i elektronski otpad (u daljem tekstu e-otpad), koji će biti postavljeni besplatno u općine koje iskažu interes i izdaju potrebne saglasnosti za postavljanje i lokacije kontejnera.

Investicija u ukupnom iznosu od 200.000 KM, osigurana je iz vlastitih sredstava ZEOS-a sa ciljem unapređenja pravilnog odlaganja e-otpada i podizanja svijesti stanovništva, kroz rješavanje problema na mjestu nastanka. Nabavljeni kontejneri će biti besplatno isporučeni na obezbijeđene lokacije, a po jednom kontejneru optimalan broj je 5.000 stanovnika.

Poziv se odnosi na sve općine Federacije Bosne i Hercegovine, a prednost imaju one koje trenutno ne posjeduju kontejnere za e-otpad, a imaju najpogodnije uslove. ZEOS će odluku o izboru donijeti prema vlastitoj procjeni i analizi mogućnosti pražnjenja kontejnera. Zainteresovane općine mogu sa se prijave putem linka ili putem stranice www.zeos.ba.

E-otpad je postao značajan dio životne svakodnevnice svakog čovjeka. Dostupnost uređaja i široka upotreba su omogućili stanovništvu velike prednosti visokog standarda života. Međutim, njihova proizvodnja, korištenje i odlaganje je postalo neodrživo. Zagađenje e-otpadom i njegove količine na deponijama se najefikasnije sprječavaju na mjestu njegovog nastanka, kroz edukacije i odvojeno sakupljanje e-otpada.

zeos

U 2019. godini u svijetu je generisano 53,6 miliona tona e-otpada, što je 7,3 kg po stanovniku planete Zemlje, a samo 17,4% je dokumentovano kao sakupljeno i reciklirano, što znači da se za 82,6% ne zna krajnja destinacija. Ovo je pokazatelj da globalne aktivnosti reciklaže nisu u skladu sa globalnim rastom e-otpada. BiH je jedna od 78 država, koja ima uređenu regulativu za upravljanje otpadnom električnom i elektronskom opremom.

"E-otpad potpada pod opasni otpad, kojeg je potrebno posebno sakupljati i isti se ne smije miješati sa ostalim komunalnim otpadom. Zdravstveni rizici povezani s e-otpadom mogu biti posljedica direktnog kontakta sa štetnim materijalima, kao što su barij, živa, olovo, kadmij, krom, bromirani usporivači gorenja, koji se nakupljaju u zemlji, vodi i hrani. Ovakve supstance uzrokuju kancerogena oboljenja, usporen mentalni razvoj djece, oštećenje vitalnih i reporduktivnih organa, zbog toga je njihova reciklaža neophodna. Zbrinjavanje e-otpada u FBiH već 10 godina besplatno osigurava ovlašteni operater ZEOS eko-sistem d.o.o. (www.zeos.ba), a konačni cilj je da se građanima omogući nova infrastruktura i u našu državu iz Evropske unije prenesu dobre prakse zaštite i održivosti okoliša", saopšteno je iz ZEOS eko-sistem-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti