Hadžibajrić: Ispunit ćemo želju građanima i vratiti im Bazene Bentbaša

20.10.2022. 08:12 / Izvor: Akta.ba
sastanak bentbaša

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić organizovao je jučer sastanak s ciljem rješavanja statusa bazena Bentbaša.

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić organizovao je jučer sastanak s ciljem rješavanja statusa bazena Bentbaša, čime je započet proces iznalaženja trajnog rješenja za to značajno pitanje u toj općini.

Pored načelnika Hadžibajrića, općinskog pravobranioca Enesa Smajlovića i saradnika općinskog načelnika, sastanku je prisustvovao i kantonalni ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović, direktor Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS Boris Trapara i direktor KJU Zaštićena prirodna područja Asad Jelešković, te predstavnici Zavoda za planiranje razvoja KS.

Hadžibajrić je naveo da je ovo pitanje značajno za građane ne samo sa aspekta infrastrukture i obnove, jer bazeni Bentbaša za Sarajlije imaju i drugu, sentimentalnu vrijednost kao mjesto koje podsjeća na prošla vremena gdje su odrasle mnoge generacije i koje postoji već stotinu godina, saopćeno je iz Općine Stari Grad.

nacrt bentbaša

"Općina Stari Grad će odmah poduzeti aktivnosti na izradi projektne dokumentacije za obnovu bazena Bentbaša, a razmotrit ćemo više opcija - otvorene bazene u istom obliku kakvi su postojali i ranije, ali i bazene otvoreno-zatvorenog tipa koji bi mogli raditi tokom cijele godine. Želim poručiti građanima da smo svjesni koliko im znače bazeni Bentbaša i da ćemo ispuniti njihovu želju i vratiti ih u funkciju", izjavio je načelnik.

Dodao je da će uskoro biti organizovan novi radni sastanak na kojem će razmatrati najbolje idejno rješenje.

Ministar Hadžiahmetović je istakao da daje apsolutnu podršku rješavanju ovog pitanja i da će se Ministarstvo komunalne privrede infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS maksimalno uključiti u projekat.

Istog stava je bio i direktor KJU Zaštićena prirodna područja Asad Jelešković kao i direktor Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS Boris Trapara.

Prisustvo ministra Hadžiahmetovića današnjem sastanku u Općini Stari Grad iskorišteno je i za razgovor o drugoj značajnoj temi za stanovnike ove općine, a to je izmjena odluke o vodozaštitnoj zoni na Mošćanici. 

Hadžibajrić je još jednom zatražio hitno rješavanje ovog pitanja koje će omogućiti legalizaciju velikog broja objekata, imajući u vidu da je Općina Stari Grad osigurala sve uslove za izmjenu sporne odluke za koju se očekuje da se nađe pred zastupnicima Skuštine KS već na narednoj sjednici.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti