Projektom "Zeleni ekonomski razvoj" ušteđeno 12 miliona KM

20.10.2022. 10:10 / Izvor: Akta.ba
ged projekat

Foto: fena

Već neko vrijeme se nalazimo u klimatskoj krizi, a sada smo svjedoci energetske i sigurnosne krize koja je u toku, s toga je vrijeme da se pokrenemo i djelujemo u poboljšanju energetske efikasnosti u BiH.

Već neko vrijeme se nalazimo u klimatskoj krizi, a sada smo svjedoci energetske i sigurnosne krize koja je u toku, s toga je vrijeme da se pokrenemo i djelujemo u poboljšanju energetske efikasnosti u BiH, poručeno je sinoć u Botaničkoj bašti Zemaljskog muzeja BiH na predstavljanju značajnih rezultata projekta "Zeleni ekonomski razvoj" (Green Economic Development GED).

Projekat finansiraju Švedska, Fond za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine i Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, entitetskim ministarstvima prostornog uređenja, kantonalnim ministarstvima, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

"GED projekat - Zeleni ekonomski razvoj kojeg finansira vlada Švedske, a implementira UNDP je projekat na koji sam jako ponosna, ovim projektom se nastoji adaptacijom javnih objekata i povećanjem njihove energetske efikasnosti postići štednja koja oslobađa sredstva koja se mogu uložiti u druge svrhe, otvaraju se zelena radna mjesta, a istovremeno se unapređuje situacija kojoj svjedočimo u velikom broju gradova u BiH, a to je zagađenost zraka", kazala je Johanna Strömquist, Ambasadorica Švedske u BiH.

Naglasila je da GED projekat nudi rješenja i da je to dobra vijest. 

"Ovaj projekat nudi mogućnost donatorima da se udruže i zajedno sa lokalnim organima vlasti i uz stručna znanja UNPD-a unaprijede energetsku efikasnost javnih ali i privatnih objekata", poručila je ambasadorica, dodajući da imaju rješenja, finansije, te da znaju šta trebaju raditi.

AMBASADORICA

 Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP BiH je istakla da su uz pomoć projekta uspjeli mobilizirati dodatnih 115 miliona KM koji su došli od partnera sa svih nivoa. 

"Svake godine objekti čija je rekonstrukcija i utopljavanje izvršeno u okviru ovog GED projekta štede 12 miliona KM, ovim projektom je otvoreno 5700 radnih mjesta, te se svake godine štedi 25 kiliotona emisija Co2", pojasnila je.

Kazala je da je sastanak sa partnerima projekta prilika da se sagleda šta je postignuto u  upravljanju energijom i energetskoj  efikasnosti u proteklih 10 godina.

STELIANA

Sinoć je istaknuto da je Zemaljski muzej BiH je jedan od 275 javnih objekata u BiH koliko ih je dobilo podršku kroz GED projekt. Tom prilikom obratio se i Mirsad Sijarić, direktor Zemaljskog muzeja, kazavši da institucija čuva 3 miliona predmeta i uzoraka, te istaknuo važnost projekta za njih.

"U konkretnom slučaju mi smo ovdje u proteklim godinama uspjeli uz pomoć ovog projekta zamijeniti otprilike 80 posto stolarije Zemaljskog muzeja koja je teško oštećena tokom rata i osnovni razlog za to je osim energetske efikanosti bila zaštita kolekcija koje se nalaze unutar prostorija ove zgrade, prvenstveno organskih kolekcija koje su izložene i osjetljive na promjene temperatura i zahjevaju određene uslove. Realizacijom GED projekta podignuti su uslovi za njihovo očuvanje u budućnosti", pojasnio je Sijarić.

ZEMALJSKI

Projekt "Zeleni ekonomski razvoj" doprinosi uspostavi održivog sistema upravljanja energijom/energetskog menadžmenta na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini, sa ciljem smanjenja emisija štetnih gasova, unapređenja energetske efikasnosti javnih objekata  i sistema javne rasvjete, te reinvestiranja ostvarenih finansijskih ušteda. Projekt obuhvata i aktivnosti u vezi sa obnovljivim izvorima energije.

Zaključeno je da BiH ima značajne potencijale za smanjenje potrošnje energije i da ih treba iskoristiti za povećanje provedbe mjera energetske efikasnosti kako u javnom, tako i u stambenom sektoru i industriji.

Sve bi to bi doprinijelo ekonomskom razvoju zemlje usljed smanjenja troškova energije u javnim i privatnim budžetima, te kreiranja zelenih radnih mjesta, što je kroz GED projekt u velikoj mjeri već ostvareno.

E.S. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti