Detaljan izvještaj: Završena revizija učešća BiH na Expo 2020

28.10.2022. 09:22 / Izvor: Akta.ba
expo

Ured za reviziju institucija FBiH uradio je finansijsku reviziju Kantona Sarajevo za 2021. godinu, među kojima je i organizacija učešća predstavljanja BiH EXPO izložbi.

Ured za reviziju institucija FBiH uradio je finansijsku reviziju Kantona Sarajevo za 2021. godinu, među kojima je i organizacija učešća predstavljanja Bosne i Hercegovine na svjetskoj izložbi ideja i inovacija Expo 2020.

Dio koji opisuje proces organizacije učešća BiH na izložbi Expo 2020, opisan je na tri stranice bez zamjerke.

Transfer za učešće na Svjetskoj izložbi EXPO 2020 Dubai iskazan je u iznosu od 2.176.352 KM. Vijeće ministara BiH 2017. godine prihvatilo je poziv premijera Ujedinjenih Arapskih Emirata za učešće na EXPO-u, koji se održao od 1. 10. 2021. do 31. 3. 2022. godine. Usljed nemogućnosti da se učešće BiH na EXPO-u organizuje preko organa BiH, Vlada Kantona je preuzela ulogu organizatora učešća BiH i njenih privrednika. Zaključkom od 14. 9. 2021. godine Vlada Kantona prihvatila je tekst Pisma namjere prema EXPO koje je potpisao premijer Kantona, a za realizaciju ovih aktivnosti zaduženo je Ministarstvo privrede. 

Nakon odobrenja učešća, Ministarstvo privrede je Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom uputilo zahtjev za delegiranje eksperata za provođenje javne nabavke učešća na EXPO izložbi. 

"Ministarstvo privrede je na prijedlog ugovora sa EXPO tražilo mišljenje Pravobranilaštva Kantona i Ministarstva finansija Kantona (fiskalni obrazac), i dobilo pozitivna mišljenja. Zaključkom Vlade od 12. 10. 2021. godine prihvaćen je Nacrt Ugovora o razvoju i operativnim uslugama koji je dostavljen Turističkoj zajednici Kantona i Ministarstvu privrede. Istim zaključkom definisan je i način obezbjeđenja sredstava (2021: tekuća rezerva 1.050.000 KM i rebalans 1.500.000 KM; 2022. godina planirano: 1.689.500 KM).", navodi se u izvještaju.

Dopunom plana javnih nabavki Ministarstva privrede od 12.10.2021. godine dodan je predmet nabavke "Operativne usluge organizacije učešća na Svjetskoj izložbi EXPO 2020. u Dubaiju" u iznosu od 4.189.500 KM. Ministarstvo privrede je shodno odredbama člana 28. stav 4. Zakona o javnim nabavkama, Odlukom od 13. 10. 2021. godine, pokrenulo postupak javne nabavke usluga za realizaciju i organizaciju učešća na EXPO-u, putem pregovaračkog postupka bez objave obavještenja sa jednim ponuđačem.

"Naime, s obzirom na to da je Vlada Kantona poziv za učešće na EXPO-u dobila tek 24. 9. 2021. godine, te je kroz evaluaciju poziva utvrđeno je da su autorska i intelektualna prava, zaštitni znakovi i simboli, riječi i logotipi asortimana EXPO zaštićeni u skladu sa Federalnim zakonom UAE, te ekskluzivno pravo za zaključivanje ugovora sa učesnicima na EXPO-u ima samo i isključivo EXPO DUBAI 2020 EEC.-SO (na osnovu komercijalne licence potvrđuje se ekskluzivitet EXPO-a), odabrana je ova vrsta postupka nabavke", ističu revizori.

Napominju da je ugovor je zaključen 24.10.2021. godine u vrijednosti od 8.690.632,60 UAE (4.151.169 KM bez PDV-a). Dinamika plaćanja definisana je ugovorom: 25% unaprijed po potpisivanju ugovora, 25% najkasnije do 15. 12. 2021. godine, 25% do 15. 2. 2022. godine i 25% nakon isporuke svih usluga.

Kao program projekta za koji je zaključen ugovor navode se:

  • pripremne aktivnosti za predstavljanje BiH, 
  • prilagođavanje i održavanje unutrašnjosti predloženog dizajna paviljona usklađeno sa smjernicama organizatora i programskim aktivnostima izlagača, 
  • razvoj koncepta za predstavljanje BiH na EXPO 2020, organizacija, logistika, priprema i podrška učešću i promociji kompanija iz BiH na paviljonu BiH EXPO 2020,
  • implementacija nacionalne dnevne svečanosti BiH na EXPO 2020, 
  • logistički troškovi organizacije učešća BiH na EXPO 2020, pravni i finansijski troškovi nastupanja BiH na EXPO 2020 i 
  • neočekivani troškovi organizacije, učešća i predstavljanja BiH na EXPO 2020.

Realizacija ugovora i ispostavljanje faktura vršeno je u skladu sa ugovorom (privrednicima koji su izabrani za odlazak na EXPO nisu doznačavana sredstva, svu organizaciju je u ime privrednika vršio izabrani dobavljač).

Za odabir privrednih subjekata za učešće na EXPO-u zaključkom Vlade Kantona od 17.11.2021. godine, utvrđena je "Metodologija i kriteriji za izbor preduzeća koja će predstavljati Bosnu i Hercegovinu na Expo 2020 Dubai". Metodologija obuhvata procjenu broja preduzeća koja će predstavljati sedam izabranih industrija, te prijedlog kriterija za izbor datih preduzeća u okviru identificiranih industrija, te obavezu raspisivanja javnog poziva koji će provesti Ministarstvo privrede.

Metodologijom je utvrđeno pet ključnih indikatora za evaluacija prijava: 1) ekonomska pozicija preduzeća, 2) potencijal rasta, 3) izvozni potencijal, 4) inovativnosti i 5) održivost. Svaki od njih nosi 20 bodova, izuzev ekonomske pozicije i izvoza koji nose po 15 bodova. Ukupno je moguće dobiti 90 bodova, a 10 bodova je rezervisano za kompanije s područja Kantona.

Javni poziv za iskazivanje interesa i prijavu privrednih subjekata za paket podrške za učešće na Svjetskoj izložbi EXPO objavljen je 22.11.2021. godine.

Pravo prijave na Poziv mogli su ostvariti svi privredni subjekti koji ispunjavaju sljedeće uslove: da su registrovani na području Bosne i Hercegovine, da je osnovna djelatnost privrednih subjekata iz navedenih industrija, što dokazuju svojom glavnom/osnovnom šifrom djelatnosti, da su izmirili sve obaveze po osnovu direktnih poreza i doprinosa, da su izmirili sve obaveze po osnovu indirektnih poreza, da nad njima nije pokrenut stečajni postupak ili postupak likvidacije, da se ne vodi krivični postupak (nadležni sud) i da nije osuđivan za privredni prestup (nadležni sud).

Pozivom je bio previđen izbor 80 privrednih subjekata iz sedam industrija, turističkih zajednica i preduzeća koja imaju spremne investicijske projekte za prezentaciju u okviru Biznis programa. Industrije predviđene za učešće su: poljoprivredna i prehrambena industrija (18 kompanija), šumarstvo i drvna industrija/proizvodnja namještaja (pet kompanija), metalno-prerađivačka industrija/proizvodnja metala i proizvodnja gotovih metalnih proizvoda (11 kompanija), automobilska industrija (dvije kompanije), IT sektor (osam kompanija), turizam (15 kompanija), farmaceutska industrija (dvije kompanije), ostale kompanije (14) i projekti (pet kompanija).

Selekcija privrednih subjekata koji su dobili podršku za učešće u Biznis programu EXPO se vršila u dvije faze, na sljedeći način:

-Faza I – Prijava se podnosila online putem web aplikacije popunjavanjem obrasca;

-Faza II – Nakon isteka roka za online prijavu po Pozivu, Komisija je sačinila bodovnu listu. 

Od ukupnog broja online prijava u Fazi I, 80 prvorangiranih privrednih subjekata pozvano je da dostave traženu dokumentaciju, koja je propisana Pozivom, s ciljem dokumentovanja podataka dostavljenih kroz web aplikaciju za online prijavu.

U okviru prve faze provođenja Poziva, za učešće na EXPO-u su se prijavila 102 privredna subjekta, a predano je ukupno 45 projekata.

Na osnovu ocjene prijava (faza II) izabrano je ukupno 80 učesnika (70 privrednih subjekata i 10 projekata) i to za oblasti: poljoprivreda i prehrambena industrija (sedam kompanija), šumarstvo i drvna industrija/proizvodnja namještaja (sedam kompanija), metalno-prerađivačka industrija/proizvodnja metala i proizvodnja gotovih metalnih proizvoda (sedam kompanija), automobilska industrija (jedna kompanija), IT sektor (11 kompanija), turizam (15 kompanija + tri turističke zajednice), ostale kompanije (19 kompanija) i projekti (10 projekata). 

S obzirom na to da je bilo manje prijavljenih kompanija za pojedine industrije, do 70 planiranih kompanija popunjena su mjesta iz drugih sektora, zaključeno je u izvještaju.

Kako su kazali iz ministrarstva, ovih dana mi dobili su i konačni izvještaj od organizatora EXPO DUBAI 2020 EEC.-SO, te uplatom posljednje rate okončali projekat. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti