EBRD odobrio 0,5 miliona eura MKF MI-BOSPO za podršku poduzetništvu mladih

02.11.2022. 08:47 / Izvor: Akta.ba
EBRD

U okviru poslovnog programa na zapadnom Balkanu, EBRD i Mikrokreditna fondacija MI-BOSPO Tuzla, jučer su u Beogradu potpisali ugovor o kreditu u iznosu od 0,5 miliona eura za pružanje podrške mladim poduzetnicima.

U okviru poslovnog programa na zapadnom Balkanu, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Mikrokreditna fondacija MI-BOSPO Tuzla, jučer su u Beogradu potpisali ugovor o kreditu u iznosu od 0,5 miliona eura za pružanje podrške mladim poduzetnicima, što će im ujedno olakšati pristup finansiranju i poslovnom savjetovanju.

Uprkos potencijalu za inovacije, mladi poduzetnici i dalje se suočavaju s preprekama u pristupu kreditnim linijama i stručnosti za rast svojih poduzeća. Cilj programa jeste riješiti te nedostatke tržišta pružanjem sveobuhvatnog paketa finansijske i tehničke pomoći za mikro, mala i srednja poduzeća koja vode mladi.

Osim finansiranja, program je posvećen mladim vlasnicima biznisa ili menadžerima i podržava ih pristupom prilagođenom savjetovanju kako bi im se pomoglo u razvoju novih kompetencija, poboljšanju poslovnih rezultata i otvaranju novih mogućnosti rasta. Savjetodavnu pomoć podupiru vlade Švedske kroz švedsku agenciju za međunarodnu saradnju i Italije preko Srednjoevropske inicijative.

“MI-BOSPO je najstarija mikrokreditnih organizacija u Bosni i Hercegovini. Naša misija ima tri stuba: podupiranje ekonomskog osnaživanja žena, razvoj poduzetništva i zaštita okoliša. Mladi u poslovnom programu podupiru ovu misiju i radujemo se doprinosu njegovom uspješnom provođenju. EBRD je jedan od naših dugogodišnjih partnera s kojim uspješno sarađujemo putem visokokvalitetnih kreditnih linija i tehničke pomoći od 2007. godine.”, izjavio je Safet Husić, direktor MKF MI-BOSPO

Mladi ljudi su neiscrpan izvor novih ideja, u njima se krije ogroman potencijal za razvoj ekonomije naše zemlje. MI-BOSPO je prepoznao vrijednost mladih poduzetnika, te se nadamo da će zahvaljujući ovim sredstvima mnogi od njih otkriti ili razviti svoj potencijal i krenuti stazama uspjeha.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti