Sarajevski ćevabdžija optužen za utaju 3,5 miliona KM poreza

14.11.2022. 13:25 / Izvor: Akta.ba
Adnan Mrkva

Direktnim ispitivanjem prvooptuženog, Adnan Mrkva svjedočio je u petak Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) nastavljeno suđenje u "slučaju Mrkva".

Direktnim ispitivanjem prvooptuženog, Adnan Mrkva svjedočio je u petak Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) nastavljeno suđenje u “slučaju Mrkva”. Akteri su optuženi za organizirani kriminal u vezi s poreznom utajom i pranjem novca, piše portal BosnaInfo.

Pored Adnana Mrkve, u ovom predmetu optuženi su i Amel Ćapin, Adis Biberović i Arif Malići, te pravne osobe – “Mrkva” d.o.o. Sarajevo i “Mrkva Group” d.o.o Sarajevo.

Odgovarajući na upite braniteljice, advokatice Edine Rešidović, Mrkva je u svojstvu svjedoka ukazao na hronologiju i dinamiku dešavanja prije i nakon povratka iz SAD. Tamo je boravio od 1995. do 2007. godine, najprije u Čikagu, a potom u Feniksu, baveći se različitim poslovima.

Povratak iz SAD

Nakon što je zasnovao porodicu, 2000. godine je kupio kuću u Feniksu i tamo radio kao konobar u jednom restoranu. Kasnije se okrenuo privatnom biznisu, te završio koledž biznisa/menadžmenta, nakon čega je zajedno sa suprugom otvorio putnu agenciju.

Prema Mrkvinom kazivanju, preovladala je želja da se vrati u rodni grad, gdje njegova porodica ima dugu tradiciju u ugostiteljskoj djelatnosti. Njegov dedo je još od 1963. godine imao ćevabdžinicu, koja je uz „Ferhatovićevu devetku“ među prvim ćevabdžinicama na Balkanu.

Dodao je kako je njegov motiv osim spajanja s familijom bila i želja, da uz iskustvo, stečeno u Americi, razvije i unaprijedi taj porodični biznis. Naveo je da ga je dedo od malih nogu uvodio u tajne posla, a budući da su se njegovi roditelji razveli, on i brat su odrasli kod dede i nane.

Mrkva nadalje navodi kako je u tom kontekstu nastojao da napravi nešto respektabilno i da ćevape kao bosanski specijalitet institucionalno zaštiti i razvije kao sarajevski brand, odnosno kao specifičan segment gastronomske baštine, istaknuvši kako je ta ideja i dalje aktuelna i da ima podršku gradske uprave.

Potom se detaljno osvrnuo na hronologiju dešavanja nakon dedine smrti 1994. godine i nastavak posla koji su od tada vodile njegova majka i tetka. Podsjetio je kako je shvatio da mora proširiti posao i kreirati novu vrijednost. To je rezultiralo osnivanjem firme Mrkva Group doo u junu 2008. godine zajedno s bratom.

Odnosi s rođacima

Pritom su se, kako je kazao, oslanjali na model franšize s jednim centrom i više poslovnica. Naveo je da je to krenulo prilično dobro s obzirom na komplicirano poslovno okruženje. Tako su osim ćevabdžinice „Kod Mrkve“ na Baščaršiji otvorili drugu poslovnicu na Dobrinji, potom na Malti u u SCC-u. Rekao je da je temeljna ideja bilo širenje ponude.

Ostatak svjedočenja odnosio se na razvoj posla uz korištenje određenog programa/softvera, namijenjenog za ugostiteljstvo i apliciranje modela ‘Hand off Managementa’, te poslovne relacije koje su vladale u sklopu familije. Osvrnuo se i na odnos spram njegovih rođaka, koji su se nakon smrti njegove tetke zakomplicirali.

Mrkva je opisao i razloge za osnivanje firme Mrkva doo, te način na koji su raspolagali prihodima i deponovali pazar. Opisao je i poteškoće koje prate ugostiteljsku djelatnost u pogledu troškova repromaterijala, radne snage i režija.

Naveo je i kako se posao dobro razvijao, ali i da je vremenom ‘prizemljio’ očekivanja. Prihodi su umjereno rasli, uz opasku kako se profit u ugostiteljstvu kreće u rasponu od tri do deset posto.

Oštetili budžet

Saslušanje Adnana Mrkve u svojstvu svjedoka, kako je najavljeno, bit će nastavljeno na narednom ročištu.

Optužnica u ovom predmetu, ga tereti da je organizirao grupu koja je od početka 2012. do kraja 2015. godine, izbjegavanjem plaćanja poreza i doprinosa te pranjem novca, oštetila budžete i vanbudžetske fondove u Federaciji BiH.

Kako se u optužnici navodi, Mrkva i Amel Ćapin koristili su novac iz ‘crne blagajne’ za finansiranje vlastitih i potreba svojih porodica te su utajom poreza izbjegli plaćanje poreza u iznosu od najmanje 3.357.938 KM.

Višegodišnji prvostepeni postupak u ovom predmetu u fazi je izvođenja dokaza odbrane. Nastavak suđenja zakazan je za 2. decembar.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti