Poskupljenja sve veća, život sve teži

16.11.2022. 07:43 / Izvor: BHRT
Potrošačka korpa

Za život četveročlane porodice u Bosni i Hercegovini potrebno je najmanje dvije hiljade 905 maraka.

Za život četveročlane porodice u Bosni i Hercegovini potrebno je najmanje dvije hiljade 905 maraka. Naime, toliko iznosi potrošačka korpa koju je izračunao Savez samostalnih sindikata za prošli mjesec. Ono što se smatra osnovnim za život, za mnoge građane je luksuz. Penzioneri su na rubu egzistencije. Mjera pomoći ni na vidiku, jednokratne pomoći dovoljne tek za nekoliko dana. 

Od prvog do prvog, ne žive nego preživljavaju, kažu nam građani koje smo pitali, kako se nose sa svakodnevnim poskupljenjima. U odnosu na prošli mjesec potrošačka korpa skuplja je za 53 marke.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca. Za jedan mjesec ta cifrablizu 3 tisuće konvertibilnih maraka.

Prosječna plaća dovoljna je za pola, a minimalna za jednu petinu potrošačke korpe.

"Radnici imaju potrebu da se odmah usklade plaće, i da dođe do povećanja svih plaća u Federaciji, ne samo minimalne, upravo aludirajući na sve prisutnu inflaciju, koja će biti sve veća. Vlada nije našla mogućnosti da vrši usklađivanje najniže plaće", Mevludin Bektić, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

A nije se našla ni mogućnost da se zaustavi rast cijena, iako vlasti imaju mogućnosti za to, smatraju ekonomisti.

"Mi smo mogli suspendovati rast cijena, ili ga bar ublažiti. Mogli smo suspendovati akcije, mogli smo imati nižu stopu PDV-a. Odluka o limitiranju cijena peleta je trebala biti donijeta ljetos, a ne sada, jer bi ljudi mogli nabaviti zalihe na vrijeme. Vlast može kada hoće, zadnja odluka oko peleta to pokazuje", Igor Gavran, ekonomista.

Bez konkretnih mjera i poteza sa poskupljenjima, i malim plaćama, građani Bosne i Hercegovine iz dana u dan sve su siromašniji, a životni standard sve niži.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti