Ćulum: Objektivnim dokazima potkrijepljujemo informacije iz aplikacija Sky i Anom

16.11.2022. 12:41 / Izvor: Fena
sky aplikacija

Moderni način komunikacije omogućio je kriminalnim grupama nove načine djelovanja.

Šesta godišnja konferencija Prvosudnog foruma za BiH održava se danas i sutra na Jahorini o temi "Odlučivanje u krivičnim predmetima organizovanog kriminala - standardi korištenja dokaza pribavljenih savremenim komunikacionim tehnologijama".

Konferencija okuplja predstavnike Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, sudova i tužilaštava u BiH, Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA), međunarodnih organizacija, kao i sudije Evropskog suda za ljudska prava i advokate.

Predsjednica Ustavnog suda BiH Valerija Galić izjavila je da je tema ovogodišnjeg foruma aktuelna, te da će učesnici dvodnevnog skupa pokušati dati odgovore ne aktulna pitanja kada su u pitanju pravosuđe i temeljna ljudska prava.

"Naši životi se danas u velikoj mjeri odvijaju na društvenim mrežama i internetu, a to pogoduje organiziranom kriminalu koji ne bira sredstva kada je u pitanju organizovanje kriminalnih aktivnosti. Koliko god se sigurnosne agencije i sudovi trude u suzbijanju i rješavanju ovih aktivnosti, toliko se danas otvaraju pitanja zaštite ljudskih prava i temeljnih sloboda, tačnije postavlja se pitanje da li dokazi prikupljeni putem aplikacija i interneta zadiru u privatnost i zaštitu ličnih podataka, kao i neka druga prava", kazala je Galić.

Na konferenciji je ostaknuto da je moderni način komunikacije omogućio kriminalnim grupama nove načine djelovanja, te istovremeno pred pravne sisteme postavio nove izazove kako bi borba protiv organizovanog kriminala bila efikasna. Također, pravni sistemi trebaju što prije odgovoriti na koji način se mogu koristiti alati nadzora komunikacija u krivičnoj sferi.

Direktor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Darko Ćulum ističe da sve informacije prikupljene putem interneta, sigurnosne agencije potkrepljuju prikupljanjem objektivnih dokaza.

"Svaki slučaj na području Bosne i Hercegovine koji su pokrenuti na osnovu informacija prikupljenih putem aplikacija Sky i Anom, potkrijepljeni su objektivnim dokazima. Ne možemo se osloniti na same informacije i sigurno ih u postupcima ne bismo koristili bez objektivnih dokaza, ali ne bih govorio o tome gdje i kako smo prikupljali dokaze", rekao je Ćulum.

Postavljaju se pitanja do koje granice se klasično tumačenje zakonitosti pribavljenih dokaza u sferi savremenih komunikacija može nositi sa savremenim izazovima i da li se protiv organizovanog kriminala može koristiti klasični način otkrivanja, gonjenja i presuđenja.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti