Unaprijeđenje praktične nastave za deficitarna zanimanja

17.11.2022. 11:50 / Izvor: Akta.ba
Varioc

Predsjednik Područne privredne komore Bijeljina Stevo Savić izjavio je da se BiH i Republika Srpska suočavaju sa deficitom kadrova.

Predsjednik Područne privredne komore Bijeljina Stevo Savić izjavio je da se BiH suočava sa deficitom kadrova, odnosno određenih zanimanja koja su potrebna privredi, a da je društvo konačno prepoznalo problem te je došlo do izmjene Zakona o srednjem obrazovanju.

"Imali smo potpunu neusklađenost onoga što tržište rada traži i onoga što se nudi. Postojala je i potreba za određeno osavremenjavanje, u smislu unapređenja procesa dualnog obrazovanja", rekao je Savić novinarima.

On je istakao da je Područna privredna komora učinila dodatni napor da iz vlastitih prihoda izdvoji dio novca koji je usmjeren u pružanje podrške srednjim školama u smislu nabavke određenih pomagala koja su neophodna za kvalitetnije obavljanje praktične nastave.

Savić je naveo da je riječ o 10 srednjih škola sa područja Bijeljine, a donirana su sredstva u iznosu oko 10.000 KM.

On je izrazio nadu da će na ovaj način podstaći i druge da učine dodatan napor kako bi pomogli školama da opreme svoje kabinete i da kvalitetnije izvode praktičnu nastavu.

Direktor Područne privredne komore Bijeljina Slavica Marković izjavila je da na ovaj način žele pokazati mladima da društvo ipak brine o njima i obezbjeđuje im bolje uslove za obavljanje praktične nastave, kako bi nakon završetka školovanja kvalitetno obavljali posao u privrednim društvima.

"Privredna komora je prepoznala ove probleme i mi smo u skladu sa Zakonom koji je donesen o srednjem obrazovanju oformili centar za dualno obrazovanje u Privrednoj komori, te radimo mnogo aktivnosti da bismo unaprijedili obrazovanje, a sve sa ciljem da kada završe školu budu što pripremljeniji za rad u našim privrednim društvima", rekla je Markovićeva novinarima.

Područna privredna komora Bijeljina organizovala je završni dan projekta "Unapređenje i izvođenje praktične nastave za deficitarna zanimanja" koji je realizovan sa ciljem što bolje afirmacije traženih stručnih zanimanja i kvalitetnijim uslovima za izvođenje praktične nastave u srednjim školama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti