Otvoren Demonstrativni centar za kinesku poljoprivrednu opremu

18.11.2022. 11:34 / Izvor: Akta.ba
otvaranje centra

U okviru Foruma za međunarodnu saradnju i razvoj poljoprivrednog osavremenjivanja "Pojas i put" svečano je otvoren Demonstrativni centar Istočne Evrope za kinesku poljoprivrednu opremu.

U okviru Foruma za međunarodnu saradnju i razvoj poljoprivrednog osavremenjivanja "Pojas i put" 18. novembra 2022. godine, svečano je otvoren Demonstrativni centar Istočne Evrope za kinesku poljoprivrednu opremu (ICAAE), a svečanoj ceremoniji je u ime Univerziteta u Banjoj Luci, onlajn prisustvovao prorektor za naučno-istraživački rad i razvoj Univerziteta prof. dr Miroslav Malinović.

Podsjetimo, uspostavljanje Centra je realizovano kroz trilateralnu saradnju između Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Univerziteta u Banjoj Luci i Univerziteta Điangsu.

Shodno tome, aktivnosti na kojima će kroz Demonstrativni centar raditi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Univerzitet u Banjoj Luci i Univerzitet Univerziteta Điangsu, između ostalog uključuju zajedničku obuku državnih službenika i predstavnika istraživačkih ustanova i kompanija o primjeni i održavanju poljoprivredne mehanizacije i sigurnosti hrane, kao i zajednička istraživanja sa fokusom na poljoprivredne i prehrambene tehnologije i nove ekonomije sa novim industrijama i poslovnim modelima u kontekstu nove industrijske revolucije.

Takođe, plan je da se i radi na organizaciji svjetskog foruma o poljoprivrednoj mehanizaciji i prehrambenoj tehnologiji. Plan je i da se radi na izgradnji mreže međunarodnih i nacionalnih industrijskih lidera, stručnjaka za industrijski dizajn. Radiće se i na usvajanju novih znanja iz oblasti poljoprivrede, a koji će biti od velike koristi u budućem radu nastavnicima i saradnicima Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, navodi se u saopćenju. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti