Koliko općine i gradovi planiraju potrošiti novca na novogodišnje dekoracije

20.11.2022. 10:25 / Izvor: Akta.ba
sarajevo dekorisanje

Općinske i gradske uprave u Bosni i Hercegovini planiraju potrošiti hiljade maraka na novogodišnje dekoracije, saznaje Akta.ba.

Općinske i gradske uprave u Bosni i Hercegovini planiraju potrošiti hiljade maraka na novogodišnje dekoracije, saznaje Akta.ba.

Za dekoraciju i ukrašavanje ulica neke općine će koristiti one od proteklih godina, dok su se pojedini gradovi odlučili za obnovu i kupovinu novih.

Među prvim gradovima koji je krenuo s prazničnim kićenjem je grad Tuzla koji uveliko sprovodi aktivnosti pripreme Trga slobode pred predstojeće novogodišnje praznike. Radnici JKP ‘Saobraćaj i komunikacije’ Tuzla postavili su i ukrasili novogodišnju jelku visine 13 metara prošle sedmice. 

Za ove namjene JKP Saobraćaj i komunikacije-Tuzla d.o.o. je izdvojilo 120.000 KM, koje je  još sredinom godine realiziralo tender za nabavku i isporuku novogodišnjih ukrasa za dekorisanje na području ovog grada. Tender je dobila firma ELEKTRO TIM d.o.o. Banja Luka.

Kada je riječ o glavnom gradu Bosne i Hercegovine, Kantonalno javno komunalno preduzeće “Park” d.o.o. Sarajevo prema Programu dekoracije gradskih ulica i trgova, prigodnim dekorativnim sadržajima i ove godine ukrasit će Kanton Sarajevo povodom božićnih i novogodišnjih praznika.

Prema raspisanim javnim nabavkama, KJKP Park d.o.o. Sarajevo planira izdvojiti 100.000 KM bez PDV-a za nabavku svijetlećih dekorativnih elemenata.

3D jelka visine šest metara​

Između ostalog, planirana je nabavka 3D jelke visine šest metara od inox konstrukcije piramidalnog oblika

"Investitor zahtjeva ugradnju minimalno 1800 LED dioda u hladno bijeloj bojisvjetlosti sa svakom dvanaestom led diodom sa bljeskajućim efektom(4000-5000K),sve ravnomjerno postavljeno po mreži konstrukcije na traženom elementu. Razmak između led dioda horizontalno ne smije prelaziti 10 cm. Kompletna konstrukcija mora biti prekrivena PVC girlandom u zelenoj boji", navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

 

banja luka

Banja Luka

Nabavku slične vrijednosti planira i administracija gradonačelnika Draška Stanivukovića koja je odlučila da obnovi novogodišnju dekoraciju u Banjoj Luci i za te namjene će izdvojiti oko 117.000 KM.

Prema tenderskoj dokumentaciji planirana je nabavka i ugradnja 90 komada 2D svijetlećih ukrasa od biorazgradivog i reciklabilnog materijala koji će biti montirani na stubove javne rasvjete. Ukrasi će biti kupljeni u dvije različite dimenzije, a tenderom je određeno i kako bi ukrasi trebali izgledati.

Do sada objavljenim tenderima, za dekorisanje gradskih ulica najviše novca će izdvojiti Općina Novo Sarajevo koja je objavila tender za izvođenje radova na ugradnji dekorativne rasvjete u Vilsonovom šetalištu - I faza.

Općina Novo Sarajevo izdvojila je iz budžeta 341.880 KM. 

"Predmet nabavke je zaključivanje Okvirnog sporazuma sa jednim ponuđačem za nabavku i ugradnju dekorativne rasvjete u Vilsonovom šetalištu na dionici od mosta Topal Osman paše do mosta Suade i Olge, postavljanjem dekorativnih rasvjetnih tijela na postojeće stubova javne rasvjete, a u svemu prema predmjeru radova koji je sastavni dio tenderske dokumentacije. Nabavka i ugradnja dekorativne rasvjete radi se na osnovu Elaborata/tehničkog rješenja dekorativnog osvjetljenja Vilsonovog šetališta, koji sadrži tehničko rješenje na osnovu kojeg je izdata Saglasnost od nadležnog ministarstva za cijelu dionicu", piše u tenderskoj dokumentaciji.

S obzirom da se radi o dionici koja jednim dijelom obuhvata i područje Općine Centar, Općina Novo Sarajevo je pribavila i saglasnost Općine Centar za provođenje navedenog projekta.

S druge strane, Općina Stari Grad je izdvojila znatno manje novca, te će za nabavku, postavljanje i demontažu nove i postojeće praznične dekorativne rasvjete potrošiti 51.035 KM.

Za nabavku adventskog vijenca Općina Novi Travnik raspisala je javnu nabavku vrijednu  15.200 KM, dok će Vogošća za ukrašavanje ulica na području ove općine potrošiti 25.600 KM.

Nabavku svjetlosne dekoracije za gradske ulice planira i Visoko, a gradska uprava je već raspisala tender vrijednosti 42.735,04

Općina Trnovo je još aprilu završila nabavku mobilijara za praznično ukrašavanje vrijednu 85.470,09, odnosno oko 100.000 KM sa PDV-om. Tender je dobila sarajevska firma SES, kao i 2021. godine kada je Općina Trnovo realizovala nabavku iste vrijednosti.

Za novogodišnje praznike bit će ukrašen i Bihać. Uljepšavanje grada će JU Zavod za prostorno uređenje Bihać koštati 25.042,74 koji je objavio je nabavku novih elemenata za dekoraciju grada.

(Ne)opravdano trošenje

Bilo kako bilo, lako se na dekoraciju gradskih ulica potroši veliki novac, većinu njih građani ocijene kičastim, no ipak raduju se prazničnoj atmosferi koja će uljepšati često sumorne zimske noći.

Iako ima pojedinaca koji na novogodišnji dekoraciju gledaju kao na kič, drvo, vatromet i nekoliko drugih aktivnosti, skoro da nema onog ko može odoljeti fotkanju pored nekog novogodišnjeg ukrasa.

Podsjetimo, ranijih godina građani glavnog grada Bosne i Hercegovine su zamjerali što Sarajevo i pored pored velike sume novca koja se izdvaja iz bužeta kantona, koristi ukrase stare više od 10 godina. Prošle se godine kantonalna i gradska uprava iskupila za sve prethodne godine te novim iluminacijama ispred Narodnog pozorišta, zvjezdanim nebom, mrežom lampica i još puno ukrasnih elemenata i bogatih dekoracija grad učinile ljepšim i atraktivnijim.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti