Vlasti BiH uništile 2.490 komada oružja

22.11.2022. 10:18 / Izvor: SRNA
Oružje

Foto: BHRT

U Željezari Ilijaš danas je uništeno 2.490 komada prikupljenih i zaplijenjenih pušaka, pištolja, komada dijelova oružja i prateće opreme.

U Željezari Ilijaš danas je uništeno 2.490 komada prikupljenih i zaplijenjenih pušaka, pištolja, komada dijelova oružja i prateće opreme, saopštilo je Ministarstvo bezbjednosti Bosne i Hercegovine.

"Danas uništavamo oružje koje su građani dobrovoljno predali, ili je konfiskovano kroz operativni rad naših policijskih agencija", rekao je predsjednik Koordinacionog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u BiH Ermin Pešto.

On je napomenuo da je zloupotreba vatrenog oružja jedan od najvećih bezbjednosnih problema u BiH.

Pešto je apelovao da građani pomognu nadležnima, naročito zbog činjenice da se sve veći broj zloupotreba malog oružja i lakog naoružanja bilježi i u slučajevima porodičnog nasilja.

Iz Ministarstva su naveli da se ovom akcijom želi skrenuti pažnja na opasnosti koje višak oružja i slabo osigurano i nezakonito posjedovano oružje predstavljaju za svakodnevnu bezbjednost građana.

Pešto je pojasnio da se akcija uništavanja malog i lakog oružja odvija u saradnji sa policijskim tijelima iz BiH i uz podršku međunarodnih partnera.

Uništavanje naoružanja organizovao je Koordinacioni odbor za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u BiH, u saradnji sa Evropskom unijom, Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i Centrom za kontrolu malokalibarskog i lakog naoružanja u istočnoj i jugoistočnoj Evropi (SEESAC).

U BiH je od 2016. godine pronađeno i uništeno 25.000 komada i dijelova oružja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti