Inspektori obaraju cijene mlijeka, pale i prve kazne

24.11.2022. 10:07 / Izvor: Glas Srpske
Mlijeko

Prvi rezultati češljanja poslovnih knjiga mljekara u RS pokazuju znatna kršenja propisane marže, zbog čega su pojedini već kažnjeni i upozoreni da u zadatom roku snize cijene mlijeka i mliječnih proizvoda.

Prvi rezultati češljanja poslovnih knjiga mljekara u Republici Srpskoj pokazuju znatna kršenja propisane marže, zbog čega su pojedini već kažnjeni i upozoreni da u zadatom roku snize cijene mlijeka i mliječnih proizvoda. 

Glavni tržišni inspektor Radivoje Gavrić rekao je "Glasu Srpske" da su inspektori završili češljanje knjiga u jednoj mljekari.

"U "Mlijekoproduktu" iz Kozarske Dubice utvrđeno je niz nepravilnosti. Zbog svega su im inspektori izdali prekršajne naloge od 15.000 maraka i naredili im da usklade cijene u određenom roku", rekao je Gavrić.

Na pitanje za koliko je prekoračena marža, Gavrić nije mogao precizirati koji je to iznos te je naveo da su prekoračenja zabilježena kako kod mlijeka tako i mliječnih proizvoda.

"Prekoračenja marže postoje i ona će se uskladiti na osnovu naredbe inspektora. Nakon što sve bude urađeno po propisima, cijene mlijeka i mliječnih proizvoda "Mlijekoprodukta" u prodavnicama biće niže i do 30 feninga, odnosno proizvodi će pojeftiniti za onoliko koliko je bilo prekoračenje marže", kazao je Gavrić.

Naglasio je da je u toku kontrola mljekare "Pađeni" u Hercegovini te "Dule" u Semberiji.

"Češljanje knjiga tih mljekara biće završeno do kraja sedmice", naveo je Gavrić.

Naglasio je da su inspektori po nalogu aktuelnog premijera RS Radovana Viškovića nastavili i kontrole formiranja cijena osnovnih životnih namirnica po tržnim centrima te goriva na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj.

"Kontrole traju. Stalno smo na terenu. U novembru smo benzinske pumpe zbog propusta pri formiranju cijena goriva kaznili sa 120.000 maraka", podvukao je Gavrić.

Pojasnio je da pojedini tržni centri i pumpe uprkos kažnjavanju nastavljaju da ističu više cijene osnovnih životnih namirnica i goriva te da će zbog svega biti primorani, ako ti poslovni subjekti nastave sa takvim ponašanjem, da primijene krajnju mjeru, a to je katanac na njihovim vratima.

"Ako neko više puta ponovi jednu te istu nepravilnost i uporno krši propise pri formiranju cijena više puta, mi ćemo ga zatvoriti. Prema zakonu imamo pravo na to", zaključio je Gavrić.

Nelogičnosti

Radivoje Gavrić ranije je rekao da ima mnogo nelogičnosti u mljekarama te da će na osnovu njihovih veleprodajnih cijena ustanoviti da li poštuju propise.

"Nelogično je i da otkupe litar mlijeka po 0,50 ili 0,60 maraka, a na kraju litar izađe 2,50 maraka. Vidjećemo kako oni kalkulišu", naveo je Gavrić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti