Agenti promovišu solarne panele

29.11.2022. 08:54 / Izvor: Glas Srpske
Solari

Domaćinstva u RS-u mogu i dalje da se prijave za ugradnju solarnih panela na krovove u sistemu kupac-proizvođač, a na terenu je trenutno oko 200 agenata koji stanovništvu predstavljaju sve prednosti programa.

Domaćinstva u Repulici Srpskoj mogu i dalje da se prijave za ugradnju solarnih panela na krovove u sistemu kupac-proizvođač (prozumjer), a na terenu je trenutno oko 200 agenata koji stanovništvu predstavljaju sve prednosti programa energetske održivosti. 

Rok za prijavu domaćinstava bio je 15. oktobar, nakon čega je saopšteno da se prijavilo oko 5.000 domaćinstava. Iz “Elektroprivrede” su ranije poručili da je u planu ugradnja solarnih panela na krovove 50.000 kuća u RS. Generalni direktor “Elektroprivrede RS” Luka Petrović navodi da su angažovali oko 200 obučenih agenata koji idu od vrata do vrata i upoznaju građane sa svim prednostima instalacije solarnih panela na krovovima kuća.

"Ta akcija će trajati narednih 60 dana. Nastojimo da informišemo građane i dođemo do što većeg broja onih koji su zainteresovani za projekat energetske održivosti", kazao je “Glasu Srpske” Petrović.

Na pitanje kada će oni koji su se prijavili znati da li su ispunili sve uslove za postavljanje solarnih panela na krovove, Petrović ističe da neće nikakve odluke donositi u idućih 60 dana.

"Nećemo donositi odluke dok ne vidimo rezultate rada agenata. Oni su na terenu i provjeriće da li ljudi ne žele da se prijave ili pak žale, ali nisu do kraja obaviješteni o prednostima ovog projekta. Vidjećemo da li su iscrpljene sve mogućnosti - podvukao je Petrović i dodao da, nakon što agenti upoznaju građane sa svim prednostima, oni koji su zainteresovani mogu da se prijave za postavljanje solarnih panela na krovove".

Petrović je podsjetio da su značajne prednosti programa energetske održivosti, te dodao da je cijela Evropa iskoristila taj sistem.

"U Mađarskoj, Austriji, ali i Njemačkoj krovovi su u većoj mjeri zauzeti sopstvenom proizvodnjom električne energije", podvukao je Petrović.

“Elektroprivreda RS” planira da programom energetske održivosti obuhvati i privrednike, ali i zajednice etažnih vlasnika te bolnice, domove zdravlja i vjerske objekte.

"Neće više biti javnog poziva, već će ići inicijativno pismo svim subjektima koji su zainteresovani za instaliranje solarnih panela na krovove. Tražimo model sa Privrednom komorom RS kada je riječ o privrednicima jer tu neće biti isti finansijski okvir kao kod domaćinstava. Kada je riječ o ostalim subjektima, oni su predviđeni, program je spreman, ali nećemo da krećemo s njim dok ne završimo prvu fazu", zaključio je Petrović.

Uštede

Iz “Elektroprivrede RS” ranije su poručili da će onim domaćinstvima koja budu odabrana za instalaciju solarnih panela biti umanjeni računi za struju i omogućeno da se ne obaziru na eventualna poskupljenja u budućnosti.

"Domaćinstva koja dobiju fotonaponsko postrojenje narednih 25 godina neće plaćati klasični račun za struju kakav sada plaćaju, a 10 godina će plaćati otplatu dijela vrijednosti ovog postrojenja, nakon čega ono prelazi u njihovo vlasništvo", naveli su iz “Elektroprivrede”.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti