Koja je cijena grijanja u Sarajevu i Tuzli, ali u kontekstu ljudskih života

01.12.2022. 10:21 / Izvor: Akta.ba
GRIJANJE

Tuzla koristi dostupni, relativno jeftini izvor toplotne energije, dok Toplane Sarajevo koriste gas kao osnovni energent.

Grijanje skuplje za 16 posto. Poskupjelo grijanje u Sarajevu. Građani Sarajeva će plaćati skuplje grijanje. Grijanje u Sarajevu duplo skuplje nego prošle godine - samo su neki od medijskih naslova zbog kojih su Sarajlije zabrinuto čekali zimu i prve račune sa zimskom tarifom grijanja.

I dočekali su ih. Primjera radi za stan od 46 m2 račun za grijanje koji je iznosio 98 KM sada iznosi 125 KM. S obzirom na to da je to gas kao osnovni energent koji koriste Toplane Sarajevo poskupio za 33 posto, posljedično se moralo pristupiti i korekciji cijena centralnog grijanja u Kantonu Sarajevo. I dok Sarajlije strahuju hoće li biti još poskupljenja, hoće li biti problema u snabdijevanju gasom i hoće li spavati u hladnim domovima, imamo i primjer Tuzlaka kojima je zbog postojanja Termoelektrane Tuzla i toplovoda kojim se grad snabdijeva toplotnom energijom, najefikasnije riješeno centralno gradsko grijanje. 

Jeftinije grijanje nije utjeha 

Ovo podrazumijeva da Tuzla koristi dostupni, relativno jeftini izvor toplotne energije pa Tuzlaci za kvadraturu stana od 46 m2 plaćaju tek 80 KM. Ipak, građanima Tuzle to nije utjeha, jer kažu zdravlje nema cijenu. 

"Zdravlje nema cijenu. Radije bismo plaćali skuplje grijanje, nego da nas truju. Termoelektrana ubija zato je neće niko sebi, grijanje jeste jeftino, ali nas zato uguši. Imamo svoj proizvod, koristimo svoje, ali zato i trujemo svoje. Normalno je da će biti jeftinije, dok Sarajevo ili neki drugi grad koristi uvozni energent i zavisi od stranog tržišta", kaže nam jedna Tuzlanka.

Pored toga, korisnici usluga Centralnog grijanja d.d.Tuzla susreću se i sa otežanom isporukom toplotne energije od strane TE Tuzla. Zbog toga često dolazi do smanjenog zagrijavanja i potpunog isključenja u pojedinim dijelovma grada. 

tuzla smog

Admir Čavalić, ekonomski analitičar i donedavni gradski vijećnik u Tuzli kaže da je sigurno da građani Tuzle imaju jeftinije grijanje u komparaciji sa građanima nekih drugih gradova - poput npr. Sarajeva, ali da su razumljivi razlozi skupljeg grijanja u Sarajevu.

Koja je prava cijena tuzlanskog grijanja 

"Sa jedne strane imamo dostupnu toplotnu energiju iz Termoelektrane Tuzla, dok sa druge strane imamo prirodni plin čija cijena konstantno raste na svjetskim tržištima. To dvoje je neuporedivo, tako da je sasvim razumljivo da je grijanje u Sarajevu skuplje od onog u Tuzli. Naravno, ako bi se računali i drugi troškovi poput negativnih eksternalija Termoelektrane Tuzla, onda bi vjerovatno razlika bila minimalna. U uobičajnom, direktnom obračunu troškova ne računamo i ove ostale troškove. Međutim, pitanje je koja je prava cijena tuzlanskog grijanja – u kontekstu ljudskih života, njihovog zdravlja odnosno troška javnog zdravstva i slično", naglašava Čavalić.

Dakle, jasno je da Tuzlaci imaju jeftinije grijanje, ali probleme druge prirode poput nemogućnosti proširenja zona toplifikacije i sve većeg aerozagađenja. Rješenje problema je povećanje broja korisnika daljinskog grijanja, odnosno smanjenja broja individualnih ložišta.   

Kao gradski vijećnik Čavalić je imao brojne inicijative i postavio pitanje po pitanju rada Centralnog grijanja Tuzla. Dobio je odgovor da bi nova priključenja u sistem uticala na kvalitet isporuke toplinske energije. 

"Ovo je posljedica toga da se ranije nije investiralo u potrebne kapacitete kako bi se osigurala isporuka toplotne energije iz Termoelektrane Tuzla ka gradskom području. Zbog toga nije u interesu Centralnog grijanja dd, a koje upravlja sistemom, da vrši dalja širenja. Većina građana u Tuzli nije priključena na sistem centralnog grijanja, već koristi alternativne oblike zagrijavanja. Zbog toga je Tuzla jedan od najzagađenijih gradova u Bosni i Hercegovini", kaže on za naš portal.

Napominje da je redovno kritikovao lokalnu vlast zbog toga i to po par osnova – nerijetko se zanemaruju efekti individualnih ložišta, te se odgovornost prebacuje isključivo na Termoelektranu Tuzla. 

"Zatim, kada se navode podaci o obimu toplifikacije, onda se samo u obzir uzimaju nekretnine koje su legalno izgrađene. Zanemaruju se ilegalno izgrađeni objekti. Posebno sam kritičar bio spram nenamjenskog trošenja sredstava koja se redovno godišnje dobivaju od Termoelektrane Tuzla – kao vid kompenzacije za zagađenje", zaključuje Čavalić.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti