Uspješno završen 6. Bicom Systems Hackathon

09.12.2022. 14:14 / Izvor: Akta.ba
bicom

U Tuzli je od 2. do 4. decembra održan 6. Bicom Systems Hackathon, koji je okupio preko 30 mladih ljudi. Prijavljeno je preko 20 timova, od kojih je 7 dobilo priliku za učešće.

U Tuzli je od 2. do 4. decembra održan 6. Bicom Systems Hackathon, koji je okupio preko 30 mladih ljudi. Prijavljeno je preko 20 timova, od kojih je 7 dobilo priliku za učešće. 

Tema ovogodišnjeg hackathona bila je znatno drugačija u odnosu na prethodne godine, gdje su učesnici imali priliku savladati jedan od trenutno najtraženijih programskih jezika - Golang (Go).

Nakon takmičenja, koje je trajalo 30 sati, učesnici su imali po 5 min za predstavljanje ideja, te imali priliku boriti se za vrijedne novčane nagrade. Članovi žirija bili su IT stručnjaci iz Bicom Systems kompanije.

Tri tima ostvarila su najbolje rezultate, te osvojili sljedeće nagrade:

bicom

 

Nagradu “𝗚𝗼𝗽𝗵𝗲𝗿 𝗖𝗶𝗿𝗰𝗹𝗲 𝗼𝗳 𝗘𝘅𝗰𝗲𝗹𝗹𝗲𝗻𝗰𝗲” 𝟮𝟬𝟬𝟬 𝗞𝗠, osvojio je tim “Zlatna Generacija” iz Zenice.

Nagradu “𝗚𝗼𝗽𝗵𝗲𝗿 𝗪𝗵𝗶𝘀𝗽𝗲𝗿𝗲𝗿” 𝟭𝟱𝟬𝟬 𝗞𝗠 - osvojio je tim “The Error List” iz Tuzle.

Nagradu “𝗚𝗼𝗽𝗵𝗲𝗿 𝗟𝗲𝗴𝗮𝗰𝘆” 𝟭𝟬𝟬𝟬 𝗞𝗠, osvojio je tim “Brute Force” iz Konjica.

Pored vrijednih novčanih nagrada, istaknutim pojedincima hackathon može biti i prilika za plaćenu praksu u Bicom Systems-u.

30-satno programiranje popraćeno je uz mentorstvo vrhunskih stručnjaka iz ove kompanije, što znači da je svaki tim imao svog mentora na raspolaganju. 

"Nakon dva online hackathona u proteklom covid periodu, sretni smo što smo se ponovo vratili uživo u Tuzlu. Smatramo da je ovogodišnja tema bila vrlo korisna učesnicima, te se nadamo da su naučili mnogo novih stvari. Zaista smo imali priliku čuti sjajne ideje, i ovim putem još jednom čestitamo pobjednicima. Mi ćemo definitivno nastaviti sa projektima koji će podržavati mlade u Bosni i Hercegovini, te pozivamo sve da nas prate naš rad na društvenim mrežama, a mi se vidimo i sljedeće godine”, poručuju iz Bicom Systems.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti