Farmeri ogorčeni na trgovce zbog cijene mlijeka

13.12.2022. 10:53 / Izvor: Nezavisne novine
mlijeko

Udruženje proizvođača mlijeka i mesa Unsko-sanskog kantona pozvalo je nadležne državne institucije da reaguju povodom, kako ističu, neopravdano velikih poskupljenja mlijeka u trgovačkim centrima.

Udruženje proizvođača mlijeka i mesa Unsko-sanskog kantona pozvalo je nadležne državne institucije da reaguju povodom, kako ističu, neopravdano velikih poskupljenja mlijeka u trgovačkim centrima.

Predsjednik pomenutog udruženja Ermin Veladžić navodi kako je prodajna cijena za litar mlijeka porasla od jedne do 1,3 marke, dok su istovremeno otkupne cijene za litar sirovog mlijeka rasle oko 25 feninga po litru.

"Imamo situaciju da se cijena za litar mlijeka u trgovinama skoro izjednačila s cijenom goriva. Mi ne vidimo razlog tolikom poskupljenju mlijeka na policama i smatramo da trgovci uzimaju enormne marže i ostvaruju ekstraprofit preko naših i leđa građana. Neposredni proizvođači nose pedeset posto proizvodnje mlijeka, najviše trpe posljedice poskupljenja repromaterijala i u kontekstu svega što se dešava gube volju i nadu da se isplati baviti poljoprivrednom proizvodnjom. Rezultat svega je zatvaranje poljoprivrednih gazdinstava i umanjenje proizvodnje", kaže Veladžić.

Prema njegovim riječima, zbog ekonomskih poteškoća s kojima se suočavaju poljoprivrednici, proizvodnja mlijeka je umanjena za devet posto u trećem kvartalu ove godine.

Teškom stanju, dodaje, doprinijela je i suša, koja je uništila značajan dio stočne hrane, a zbog poskupljenja ni proljetna sjetva nije kvalitetno provedena. Dodaje kako su farmeri na području USK u posljednjih nekoliko mjeseci značajno redukovali broj muznih grla, a mnogi od njih su se preorijentisali na tov i proizvodnju mesa, koja je manje zahtjevna i s nižim troškovima.

"O tome da sit gladnog na razumije, najbolje govori trenutna situacija u Bosni i Hercegovini. Dok poljoprivreda grca pod teretom ekonomskih poteškoća, zbog enormnih poskupljenja i povećanja prihoda od indirektnih poreza, budžeti se pune kao nikada ranije, a političarima i funkcionerima nikada nije bilo bolje. Za to vrijeme domaća poljoprivreda nezadrživo srlja u ambis i vlast ne čini dovoljno da zaustavi taj sunovrat. Cijenu svega svi zajedno ćemo skupo plaćati", smatra Veladžić.

Prema njegovom mišljenju, BiH je na najboljem putu da uništi domaću proizvodnju i postane uvozna kolonija u kojoj će se prodavati proizvodi sumnjivog kvaliteta. Inače, Unsko-sanski kanton je najveći proizvođač mlijeka u Federaciji BiH sa ukupno 30 posto proizvodnje u odnosu na ukupne količine u ovom entitetu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti