Pokrenut postupak za zaštitu klisure i kanjona Vrbasa

21.12.2022. 14:04 / Izvor: Akta.ba
zaštićena područja

Centar za životnu sredinu, u saradnji s organizacijom The Nature Conservancy (TNC) je pokrenuo postupak u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske za proglašenja dva zaštićena područja.

Centar za životnu sredinu, u saradnji s organizacijom The Nature Conservancy (TNC) je pokrenuo postupak u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske za proglašenja dva zaštićena područja na rijeci Vrbas, s ciljem zaštite staništa i vrsta koje obitavaju na tom prirodnom području.

Prema Izmjenama i dopunama Prostornog plana Republike Srpske do 2025. godine planom zaštite prirodnih dobara obuhvaćeni su klisura i kanjon rijeke Vrbas, koji su zbog izraženih prirodnih karakteristika predloženi za zaštitu još 1955. godine Odlukom Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirodnih rijetkosti iz Sarajeva (Zavod za zaštitu spomenika kulture Bosne i Hercegovine).

"Kanjon rijeke Vrbas je u Prostornom planu RS planiran kao rekreacioni, kulturni, naučni, obrazovni i pejzažni zaštićeni prirodni predio, te je prirodno stanište sa veoma visokom stopom biološke raznovrsnosti", istakla je Jelena Ivanić iz Centra za životnu sredinu.

Potrebu za zaštitom rijeke Vrbas prepoznala je i Skupština Grada Banja Luka 2005. godine kada je usvojila zaključak da se kanjon Vrbasa zaštiti kao posebno prirodno dobro, dok je u Prostornom planu Grada Banja Luka navedeno da ovo područje ima izuzetne prirodne vrijednosti i brojne spomenike kulture u pojasu uz kanjon.

Osim toga, Vrbas je glavni izvor vode za područje grada Banja Luka, a ima i veliki značaj za razvoj turizma i rekreaciju stanovništva.

Ovo područje rijeke Vrbas ugroženo je planovima za izgradnju tri hidroelektrane (HE Krupa, HE Grbići i HE Novoselija).

Na probleme koji bi nastali ukoliko bi se ove hidroelektrane izgradile već godinama ukazuje Koalicija za Vrbas, koju čini 36 udruženja iz Banja Luke, a koja svojim aktivnostima promoviraju ljepote Vrbasa, život na Vrbasu i njegov potencijal za sportske i turističke održive djelatnosti koje su odlična alternativa hidroelektranama i mogu biti od većeg značaja za grad Banja Luku i okolinu.

Zvanično proglašenje Vrbasa zaštićenim pomoći će očuvanju prirodne i kulturne baštine ovog područja, otvoriti nove mogućnosti za održivi turizam i slične aktivnosti, kao i zaštititi rijeku od daljeg fragmentiranja infrastrukturnim projektima kao što je hidroenergetski razvoj. Inicijativa za zaštitu Vrbasa dio je višegodišnje kampanje za zaštitu rijeka Jugoistočne Europe, naveli su iz Centra za životnu sredinu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti