45 zastupnika glasalo za

Poslanici u RS ponovo usvojili zakon o prisvajanju državne imovine

29.12.2022. 09:29 / Izvor: Agencije
RS

Riječ je o izmijenjenom sadržaju ranijeg zakona koji je Narodna skupština Republike Srpske usvojila 10. februara ove godine.

Narodna skupština bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (NSRS) u srijedu je u nastavku pete posebne sjednice po hitnom postupku usvojila neustavni zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, a koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine u septembru ove godine stavio van snage.

Kako je javila Ljiljana Smiljanić, reporterka Al Jazeere, glasala su 64 zastupnika od 65 prisutnih, a zakon je podržalo njih 45. Četiri su bila protiv, a suzdržanih je bilo 15.

Riječ je o izmijenjenom sadržaju ranijeg zakona koji je Narodna skupština Republike Srpske usvojila 10. februara ove godine.

"Nećemo dijeliti imovinu sa BiH"

Kako se navodi u prijedlogu zakona, ovim se "reguliše svojina na nepokretnoj imovini koja služi kao sredstvo vršenja i sprovođenja javne vlasti, a koju koriste subjekti koji vrše tu vlast od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

"Da bi javna vlast mogla funkcionisati, u skladu sa Ustavom danim nadležnostima, potrebno je da subjekti koji vrše tu vlast budu i vlasnici određenih nepokretnosti i da njime mogu raspolagati kako bi izvršili svoje primarne funkcije, što je i stav Venecijanske komisije", rekao je u uvodnom obraćanju Dragan Stanković, direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, koja je predlagač zakona.

Raniji zakon je 12. aprila osporio visoki predstavnik Christian Schmidt, a Ustavni sud Bosne i Hercegovine ga je 22. septembra stavio van snage.

U odluci je naveo da ovaj bh. entitet nema ustavnu nadležnost za regulisanje pravne materije koja je predmet Zakona, jer se radi o nadležnosti BiH.

Uprkos tome, predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik je uoči sjednice najavio da „pregovora oko državne imovine neće biti, jer ona ne pripada državi, nego entitetu“.

"Mi nećemo dijeliti našu imovinu sa Bosnom i Hercegovinom. Ovo je pitanje na kojem će biti ili neće biti Bosne i Hercegovine", rekao je.

"BiH je titular cjelokupne državne imovine"

Uoči glasanja u NSRS-u, predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić rekao je o imovini BiH moraju odlučivati državne institucije, prenijela je Fena.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović rekao je da je država BiH "titular cjelokupne državne imovine".

Kako je istaknuo, "Milorad Dodik mora znati da entiteti i drugi niži nivoi vlasti mogu koristiti onu imovinu koja im je potrebna za vršenje njihovih pojedinačnih nadležnosti, u onoj mjeri u kojoj bi mogli biti ovlašteni zakonom koji donese Parlamentarna skupština BiH".

"Također, Dodik treba prestati sa besmislenim izjavama u kojima govori da neće dijeliti imovinu s Bosnom i Hercegovinom, jer on ne može dijeliti ono što nije njegovo. Država Bosna i Hercegovina i državna imovina su svetinje koje ne mogu biti predmet nikakve političke trgovine", poručio je Bećirović.

Bećirović je i njegov kolega iz Predsjedništva BiH Željko Komšić najavili su u utorak da će podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH protiv zakona.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti