Sa pet posto na nula

Košarac: Obezbijediti kontinuitet bescarinskog uvoza mineralnog đubriva

29.12.2022. 10:03 / Izvor: Akta.ba
mineralno đubrivo

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac uputio je Vijeću ministara BiH na usvajanje prijedlog nove odluke.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac uputio je Vijeću ministara BiH na usvajanje prijedlog nove odluke o otvaranju privremenih tarifnih kvota pri uvozu mineralnih đubriva u 2023. godini, budući da 31. decembra ove godine ističe rok za primjenu postojeće odluke.

Naglasio da je Prijedlog odluke izrađen na osnovu inicijativa ministarstava poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Federacije BiH.

"Odlukom je definisano da se sa pet posto na nula smanjuju carinske stope na uvoz mineralnih đubriva iz zemalja s kojima BiH nema potpisan ugovor o slobodnoj trgovini", rekao je Košarac.

Prema njegovim riječima, odluka predstavlja jednu vrstu zaštitnih mjera za domaći poljoprivredni sektor, budući da je poremećaj na globalnom tržištu mineralnih đubriva doveo u pitanje provođenje redovnih agrotehničkih mjera.

"Porast cijene energenata je u najvećoj mjeri uticao na visoke cijene, a samim tim i na nestašicu mineralnih đubriva na svjetskom tržištu. Naša namjera je da usvajanjem ove odluke poljoprivrednicima iz Republike Srpske i Federacije BiH obezbijedimo dovoljne količine mineralnih đubriva po povoljnijim cijenama u predstojećoj sjetvi", poručio je Košarac.

Kako je istakao, neophodno je obezbijediti potrebne količine mineralnog đubriva za prihranu i sjetvu, kako bi se izbjegle negativne posljedice kada su u pitanju prinosi svih poljoprivrednih kultura, kao i njihov kvalitet.

 "Očekujem da Vijeće ministara BiH u što skorijem roku usvoji predloženu odluku, kako bismo omogućili kontinuitet ove mjere. Ne želimo scenario u kojem će obezbjeđivanje adekvatnih agrotehničkih mjera, prehrambena bezbjednost i dobar kvalitet prinosa biti dovedeni u pitanje", zaključio je Košarac, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti