Inflacijska kriza

Jašarspahić: U 2023. očekujemo smirivanje tržišnih turbulencija

03.01.2023. 13:12 / Izvor: Fena
jašarspahić

Potpredsjednik Privredne komore Federacije BiH (PKFBiH) Mirsad Jašarspahić izjavio je da se očekuje da će 2023. godina donijeti jednu vrstu smirivanja tržišnih turbulencija.

Potpredsjednik Privredne komore Federacije BiH (PKFBiH) Mirsad Jašarspahić izjavio je da se očekuje da će 2023. godina donijeti jednu vrstu smirivanja tržišnih turbulencija.

"Prva polovina godine će biti obilježena nastavkom negativnih trendova i recesijom koja je tu. U drugoj polovini godine je za očekivati određenu stabilizaciju i period boljeg poslovanja. Svaku krizu treba posmatrati kao izazov i priliku. Sigurni smo da će naši privrednici nastaviti sa nizom uspješnog poslovanja. Pri tome trebamo svi raditi na boljoj vidljivosti pozitivnih i uspješnih bh. poslovnihpriča čime bi se glavni akteri globalnih lanaca snabdjevanja u industriji dodatno ohrabrili za poslovanje sa našim kompanijama, što bi bio i signal za ozbiljnije investicijske poduhvate u BiH", izjavio je Jašarspahić za Fenu.

Privrednim subjektima u Federaciji BiH i cijeloj BiH, kako je dodao, 2022. godina donijela je mnoštvo turbulencija i izazova. Rast cijena sirovina i generalno poremećaji i poteškoće u lancima snabdjevanja bili su jako izraženi. Inflacijska kriza je pogodila cijeli svijet pa tako i bh. ekonomiju. Izvozno orjentisane kompanije bile su pred velikim izazovima u nastojanju da zadrže već postignute pozicije u globalnim lancima snabdjevanja.

"Najveći izazovi su upravo bili cjenovna nestabilnost tržišta sirovina, nedostatak radne snage, te  poremećaji tržišta energenata. I pored mnoštva izazova koji su ograničavali i otežavali poslovanje, velika većina bh. firmi je uspjela ostvariti poslovne planove i to zahvaljujući isključivo njihovom spremnošću da hrabro prihvate šanse koje su se otvorile poremećajima u globalnim lancima snabdijevanja. Prihodi su rasli, rastao je i broj radnika", naveo je Jašarspahić.

Po njegovim riječima, Zakon o doprinosima i Zakon o porezu na dohodak su najaktuelnija tema zadnjih desetak godina i upravo su oni u najdirektnijoj vezi sa unutrašnjim kapacitetima kompanija da značajnije povećaju plate radnicima.

"Nije bilo dovoljno spremnosti da ova dva zakona prođu kroz parlamentarnu proceduru i djelimično poboljšaju poslovni ambijent. Već je odavno poznata činjenica da su doprinosi na plate najveći u BiH u odnosu na region. U cilju pomoći privrednicima da zadrže radnike, ali i održe svoju konkurentnost, neophodno je što je moguće prije donijeti ove zakone. Oba zakona su upućeni u parlamentarnu proceduru, ali još nisu bili predmetom razmatranja na Parlamentu FBiH", dodao je Jašarspahić.

Govoreći o aktivnostima koje su obilježile rad Privredne komore FBiH u 2022. godini, Jašarspahić je naveo projekt USAID WHAM “Razvoj metalskog i tekstilnog sektora kroz specijaliziranu obuku radne snage” koji ima za cilj stručno osposobiti i/ili dokvalifikovati radnu snagu u navedenim sektorima s posebnim fokusom na nezaposlene, a naročito mlade i žene s potencijalom njihovog zapošljavanja po završetku projekta i zadovoljavanju kriterija stručne obuke.

"Aktivnosti u okviru projekta vezane za sektor metala implementirane su Unsko-sanskom kantonu, a aktivnosti vezane za sektor tekstila u Zeničko-dobojskom kantonu. Te aktivnosti Komora je implementirala u saradnji sa Privrednom komorom USK i Privrednom komorom ZDK i u cilju dodatnog osnaživanja komorske mreže", istakao je Jašarspahić.

Komora je, kako je dodao, ostvarila saradnju sa svim vodećim međunarodnim organizacijama i/ili određenu aktivnost (USAID, UNDP, IFC, GIZ, EBRD, UN WOMEN, IFC i druge). Putem EU projekta, IPA II DEU, koji Komora implementira u BiH preko GIZ, UNDP i ILO, implementira se projekat od velikog značaja za privrednu zajednicu, provobitno namjenjen prevazilaženju posljedica kovida, pod inicijalnim imenom HELPDESK, ali je preformulisan u BIZHUB jer je dugoročnog karkatera i sastoji se od  više sveobuhvatnih modula (e-finansije, e-savjetovanje, b2b, e-webinari ….).

"Komora FBiH je prepoznata od svih nivoa institucija kao strateški partner u davanju preporuka, izmjena i dopuna strategija i zakona. U saradnji sa GIZ-om i radnom grupom formiranom od predstavnika institucija, Komora FBiH je odabrana za implementatora projekta Zajednice obnovljivih izvora energije", naveo je Jašarspahić.

Dodao je da je u saradnji sa IFC Komora djelovala kao konsultant pri izradi analize – studije uticaja kovida na poslovanje privrednih subjekata, sprovela fokus grupe, te izradila prijedlog dokumenta za konačno rješenje sistema infrastrukture kvaliteta proizvoda u BiH čime bi država u pravom smislu riječi postala jedinstven ekonomski prostor. To izuzetno važno pitanje za proizvođače u BiH, kako je rekao Jašarspahić, ispolitizirano je upravo od političkih struktura koje rade na njegovom razjedinjavanju čineći time štetu firmama na cijelom prostoru BiH.

Privredna komora FBiH podržana je kroz projekat DigitalBIZ koji provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH i Komora je u okviru projekta izvršila obuku, četiri modula treninga za kompanije iz  metalnog, drvnog i tekstilnog sektora pod nazivom „Digitalna transformacija MSP iz metalnog, drvnog i tekstilnog sektora“. Cilj obuke je na razvoju neophodnih znanja i vještina korištenjem digitalnih alata, kako bi se povećala konkurentnost, produktivnost i omogućio brži ekonomski rast malih i srednjih preduzeća iz metalskog, drvnog i tekstilnog sektora.

"Unatoč brzom tempu rasta IKT industrije, domaća ekonomija ne uspijeva iskoristiti nove tehnologije i inovacije za jačanje konkurentnosti i povećanje proizvodnje. Nedovoljan stepen digitalizacije još uvijek koči rast privatnog sektora u BiH", rekao je Jašarspahić.

U saradnji s Gender centrom Vlade FBiH, Privredna komora FBiH je izradila jedinstvenu B2B platformu koja  omogućava besplatno online predstavljanje biznisa poduzetnica i uspješnih  žena iz svijeta biznisa, njihovu veću vidljivost, ali prije svega platformu koja omogućava njihovo online umrežavanje – komuniciranje i online sastanke, što je od krucijalnog značaja u osnaživanju žena. Istovremno B2B platforma omogućava niz korisnih informacija i savjeta, naročito informacija o javnim pozivima i grantovima domaćih i međunarodnih donatora.

"Privredna komora FBiH je ujedno i prva Komora ne samo u BiH, već i regionu koja je priznata za zalaganja u rodnoj ravnopravnosti i osnaživanju žena i za čiju daljnu provedbu smo preuzeli odgovornosti, polazeći od zajednički izraženog interesa i spremnosti da svojim aktivnostima u okviru zakonskih nadležnosti Komore doprinesemo stvaranju i poboljšanju poslovnog ambijenta usmjerenog posebno na aktivnosti ka ekonomskom osnaživanju žena i njihovoj rodnoj ravnopravnosti na tržištu rada, u zajednici i društvu", dodao je Jašarspahić.

Naveo je da je svrha projekta ENHANCE (podrška za unapređenje konkuretnosti i zapošljavanja)  jačanje ekonomskog rasta i održivih mogućnosti zapošljavanja industrijskih malih i srednjih preduzeća na prekograničnom području Sarajevske makroregije i Zlatiborskog okruga, kroz izgradnju kapaciteta za saradnju i komercijalizaciju malih i srednjih preduzeća iz tri sektora (drvna, prehrambena i metaloprerađivačka industrija) u navedenim regijama.

Cilj projekta BLUEAIR (punog naziva Blue Growth Smart Adriatic Ionian S3), kako je dodao Jašarspahić, jeste jačanje institucionalnih kapaciteta teritorija ADRION-a (jadransko-jonskog područja) u definiciji zajedničke politike pametnih specijalizacija (S3) u plavom rastu i jamčenje usklađenosti lokalnih inicijativa sa strategijom EUSAIR (EU Strategy for the Adriatic-Ionian Region – EUSAIR)  kroz razvoj makroregionalne strategije pametne specijalizacije (S3) plavog rasta i uspostavljanje namjenske inovacijske zajednice.

Projekt COOPeR, kako je dodao, ima za cilj uspostaviti prekogranični Centar za masline posvećen zajedničkom istraživanju i razvoju na polju maslinarstva i proizvodnje maslinovog ulja. Glavne usluge koje nudi centar uključuju širok spektar laboratorijskih i dijagnostičkih testova i postupaka (npr. identifikacija i liječenje štetnika i bolesti maslina i provođenje kemijskih analiza maslinova ulja), ciljane programe obuke i razmjenu znanja između različitih sudionika u lancu vrijednosti.

"Komora FBiH je djelovala na strateškim opredjeljinjima BiH i obavezama preuzetim po popisanim EU direktivama, Zelenoj agendi, Pariškom sporazumu, Sofijskoj deklaraciji, a koji se naročito tiče smanjenja emisije zagađenja iz transporta kroz aktivnosti Udruženja za elektromobilnost. PKFBiH je aktivno radila na promociji elektromobilnosti, prijedlozima za  izmjene i dopune zakonske regulative, gdje je kao finalni rezultat usvojeno ukidanje carina na uvoz električnih vozila, raspisan je poziv za subvencije na federalnom nivou, promocije u cijeloj BiH, ali i u regionu (Slovenija, Hrvatska). Komora FBiH će biti prva institucija koja je izradila zvaničnu mapu punionica BiH što je od krucijalnog značaja za sve vozače električnih vozila i turiste", dodao je Jašarspahić.

Zajedničkim planom provedbe programa unapređenja i povećanja privlačnosti FBiH kao prepoznatljive turističke destinacije Privredna komora FBiH i USAID-ov projekt razvoja održivog turizma u BiH su uspostavili osnovu za tekući i daljnji dijalog i suradnju između sudionika turističkog sektora.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti