Stručno obrazovanje u BiH

Dualnim obrazovanjem do novih vještina, radnih mjesta i kvalitetnije radne snage

31.05.2023. 13:14 / Izvor: Fena
dualno giz

Dvodnevna konferencija o temi "Srednje stručno obrazovanje u Bosni i Hercegovini - najbolje prakse i budući prioriteti" okupila je u Sarajevu predstavnike međunarodnih organizacija.

Dvodnevna konferencija o temi "Srednje stručno obrazovanje u Bosni i Hercegovini - najbolje prakse i budući prioriteti" okupila je u Sarajevu predstavnike međunarodnih organizacija, resornih ministarstava, obrazovnog sektora i privrednog života BiH kako bi kroz zajednički dijalog kreirali prijedloge koje će doprinijeti unapređenju srednjeg stručnog obrazovanja u BiH.

Naglašena je neophodnost sinergijskog djelovanja svih relevantnih aktera, koji mogu pomoći u afirmaciji i uspostavljanju što uspješnijeg modela srednjeg stručnog obrazovanja, a prvenstveno jačanju saradnje između kompanija i škola radi uspostave što kvalitetnije praktične nastave.

Organizatori konferencije su Privredna komora Kantona Sarajevo (PKKS), Privredna komora Zeničko-dobojskog kantona (PK ZDK), u saradnji sa Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) uime Vlada Švicarske i SR Njemačke.

Voditeljica GIZ-ovog projekta "Stručno obrazovanje u BiH" Isabel Rapp je naglasila da je BiH država puna potencijala u mnogim aspektima, a to uključuje i potencijal za bolji sistem srednjeg stručnog obrazovanja. Mnoge škole su, prema njenim riječima, tokom provođenja tog GIZ-ovog projekta shvatile da samo kroz saradnju sa kompanijama mogu ispuniti svoj cilj, a i broj bh. kompanija spremnih na saradnju se stalno povećavao, što ukazuje na određene pomake i  ohrabruje da nastave djelovati u tom pravcu.

"Imali smo više od 2.500 nastavnika koji su učestvovali u obukama i to se odnosilo na didaktičke teme, na sesije digitalnog učenja. Također, imali smo priliku da radimo na poboljšanju zakonskog okvira, da se bavimo osiguravanjem kvalitete, pružali smo podršku kompanijama i privrednim komorama koje daju usluge u okviru sistema stručnog obrazovanja, a također smo sarađivali i sa ministarstvima obrazovanja", dodala je Rapp.   

Istaknuta je i značajna uloga privrednih komora u procesu uspostavljanja jače saradnje između resornog ministarstva i srednjih stručnih škola s jedne strane i poslovnog sektora s druge strane.

"Iskreno vjerujemo da će novi zakon o dualnom obrazovanju u Kantonu Sarajevo uskoro ugledati svjetlo dana. Mi u Komori smo provodili niz aktivnosti kako bismo što spremnije dočekali nova zakonska rješenja, provodili smo obuke mentora praktične nastave, te organizirali niz radionica i okruglih stolova tokom kojih su razmijenjena znanja, iskustva i dobre prakse", rekao je Muamer Mahmutović, predsjednik Privredne komore Kantona Sarajevo.

Predsjednica Privredne komore Zeničko-dobojskog kantona Diana Babić naglasila je neophodnost uspostave i jačanja funkcionalnog partnerstva i međusektorske saradnje i na kantonalnom i na federalnom nivou. 

Tokom dva dana konferencije bit će održane prezentacije, panel sesije i brojni razgovori posvećeni međunarodnim trendovima i budućim prioritetima u oblasti srednjeg stručnog obrazovanja - zelenoj i digitalnoj transformaciji, pravnom okviru za dualno organizovano srednje stručno obrazovanje, mentorima praktične nastave, benefitima za kompanije, i druga značajna pitanja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti