Urediti regulativu

Mahmutović: Privreda od vlasti očekuje brze reakcije

05.01.2023. 10:13 / Izvor: Fena
privreda

Predsjednik Privredne komore Kantona Sarajevo (PKKS) Muamer Mahmutović izjavio je da je pred privredom mnogo problema i izazova i da se od vlasti očekuju brze reakcije.

Predsjednik Privredne komore Kantona Sarajevo (PKKS) Muamer Mahmutović izjavio je da je pred privredom mnogo problema i izazova i da se od vlasti očekuju brze reakcije, uređenje regulative tamo gdje je to neophodno i definisanje hitnih mjera, kako bi se olakšalo i pomoglo poslovanju privrednih subjekata.

"Tržišta se danas brzo mijenjaju i odluke se moraju donositi u pravo vrijeme, a spore reakcije često daju suprotne efekte od željenih. Među mjerama koje smatramo prioritetnim su i dalje one koje se odnose na smanjenje opterećenja kroz izmjene Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosima u FBiH i obezbjeđenje grant sredstava za održivost poslovanja, ali i donošenje Zakona o dualnom obrazovanju u Kantonu Sarajevo", naveo je Mahmutović za Fenu.

Novije turbulencije na svjetskoj ekonomskoj sceni, poremećeni lanci snabdijevanja proizvoda i usluga, politička nestabilnost i nedostatak direktnih stranih investicija su, između ostalog, kako je dodao Mahmutović, usporili privredni razvoj u BiH i Kantonu Sarajevo.

Dodao je da je u prošloj godini zabilježen blagi oporavak u odnosu na 2021. godinu, te da se predviđa da će 2023. godina donijeti određenu stabilizaciju s tim da su tržišta još veoma nestabilna i pod utjecajem faktora koje je teško predvidjeti.

Mahmutović je dodao da su rad PKKS u 2022. godini obilježile brojne projektne aktivnosti.

Kroz projekat “Bridging/Premošćavanje” koji se realizira u okviru IPA II programa prekogranične saradnje Srbija - Bosna i Hercegovina 2014 - 2020, unapređeni su programi obuka, provedena je obuka za zanimanja konobar/somelijer, kuhar, spremačica/sobarica, recepcioner i animator u turizmu u trajanju više od sto časova, koju je pohađalo 35 nezaposlenih osoba iz Kantona Sarajevo. Značajno je da su većem broju polaznika koji su uspješno okončali ove obuke uprava Hotela Hills, te jedan broj restorana i drugih ugostiteljskih objekata sa područja Kantona Sarajevo ponudili zaposlenje.

Komora, naveo je Mahmutović, već godinama ima puno kontakata sa privrednim komorama i ostalim poslovnom partnerima iz inostranstva. Članovi su Udruženja mediteranskih privrednih komora (ASCAME) i sa njima redovno sarađuju u vezi razmjene informacija i povezivanja poslovnog sektora.

Mahmutović je dodao da je sve veća fluktuacija radne snage i iseljavanje stanovništva iz BiH izuzetno kompleksan problem koji zahtijeva ozbiljan pristup svih relevantnih aktera, a naročito vladinog sektora.

"Smatramo da bi se uz mjere koje Komora predlaže za unapređenje poslovnog ambijenta, kao i finansiranjem programa zapošljavanja za nezaposlene osobe, izradom programa obuke za osposobljavanja, usavršavanja i nova zanimanja, uz aktivno uključenje privrede, zatim osavremenjavanje učenja kroz rad, donekle mogla promijeniti slika na tržištu rada nabolje", naveo je Mahmutović.

Prema njegovim riječima, jedan od načina je i primjena Strateškog dokumenta ''Povećanje kvalitete i značaja srednjeg stručnog obrazovanja u Bosni i Hercegovini u svjetlu Zaključaka iz Rige za period 2021.-2030.'' koji je usvojilo Vijeće ministara 2021. godine. Fokus je na prioritetne oblasti za razvoj u sistemima srednjeg stručnog obrazovanja u BiH, pri čemu Zaključci iz Rige služe kao referentni okvir.

"Taj strateški dokument čini osnovu za projekte i kretanja u oblasti srednjeg stručnog obrazovanja. Implementacija ovog dokumenta podrazumijeva i uvođenje dualnog obrazovanja, odnosno jačeg povezivanja privrede i obrazovnog sistema gdje privredna komora igra značajnu ulogu, kao što je to u razvijenim zemljama EU (Njemačka, Austrija. Švicarska). To ujedno predstavlja i približavanje standardima EU", dodao je Mahmutović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti