Izgradnja novih parking-mjesta

Moguće poskupljenje parkinga u užem centru Banjaluke

04.01.2023. 08:29 / Izvor: Nezavisne novine
Parking

Parking u užem centru bi mogao poskupjeti, a sve u cilju smanjenja gužvi i potencijalnog rasterećenja ovog dijela grada, kazali su za "Nezavisne novine" iz Gradske uprave.

Parking u užem centru bi mogao poskupjeti, a sve u cilju smanjenja gužvi i potencijalnog rasterećenja ovog dijela grada, kazali su za "Nezavisne novine" iz Gradske uprave.

Sa druge strane, uz više cijene, najavljuje se i izgradnja nekoliko novih parking-mjesta u širem centru.

"S ciljem smanjenja gužvi, u narednom periodu biće sprovedena stručna analiza koja će uključiti i korekciju cijene parkinga u pojedinim zonama", kazali su iz Gradske uprave. Naime, grad aktivno radi na projektu urbane mobilnosti koji je usmjeren na čitav koncept osnaživanja alternativnih vidova prevoza, što u krajnjoj liniji znači više korisnika javnog prevoza.

"Želimo da na ovaj način smanjimo broj parkiranih automobila u centru gradu, što znači da će na ovaj način više građana svoje poslove rješavati pješke ili biciklom", rekli su iz Gradske uprave.

Prema njihovim riječima, sve se radi na primjerima većine evropskih i svjetskih gradova.

Nikola Ćopić, inženjer za bezbjednost saobraćaja i član Koordinacione grupe za bezbjednost saobraćaja, navodi da je projekat urbane mobilnosti potreban u cilju rasterećenja saobraćaja, a s obzirom na to da je broj registrovanih vozila na teritoriji grada prešao 85.000, te da je stepen motorizacije visok.

"Povećanje cijena parkiranja ima smisla budući da trenutno grad Banjaluka ima najjeftiniji parking u regionu, ali i najskuplji javni prevoz, te nije realno očekivati da će se saobraćaj rasteretiti dokle god je jeftinije parkirati lično vozilo u užem centru grada nego platiti autobusku kartu u dva smjera", kaže Ćopić za "Nezavisne".

S druge strane, kako kaže, za resterećenje saobraćaja nije dovoljno samo povećati cijenu parkiranja.

"Potrebno je prije svega unaprijediti sistem javnog prevoza, omogućiti korisnicima ovih usluga beneficije kako bi se stimulisalo korištenje istih. Takođe, potrebno je omogućiti rezidentima godišnje karte za parkiranje, tako da plaćaju simboličnu cijenu parkiranja za razliku od nerezidenata koji za korištenje parking-prostora treba da plate punu cijenu", rekao je Ćopić.

Dodaje da je paralelno sa ovim promjenama, a u cilju razvoja urbane mobilnosti, potrebno planirati i razvoj infrastrukture za biciklizam i druga prevozna sredstva iz ove kategorije.

"Razvoj urbane mobilnosti podrazumijeva multidisciplinarni pristup i vjerujem da, kada bi se intenzivno radilo na gorepomenutim mjerama, saobraćaj u Banjaluci u dogledno vrijeme bi se znatno rasteretio", ističe Ćopić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti