Primjedbe nisu prihvaćene

Kantonalni sud poništio rješenje za okolinsku dozvolu Sisecam-a soda Lukavac

10.01.2023. 12:50 / Izvor: Akta.ba
okolinska dozvola

Forum za zaštitu okoliša, pored više drugih aktivnosti koje u kontiuitetu poduzima i realizira, krajem novembra 2021. godine, pokrenuo upravni spor.

Forum za zaštitu okoliša, pored više drugih aktivnosti koje u kontiuitetu poduzima i realizira, krajem novembra 2021. godine, pokrenuo upravni spor i uputio tužbu Kantonalnom sudu Sarajevo povodom zahtjeva Sisecam-a soda doo Lukavac za dobijanje nove okolinske dozvole, upućenog Federalnom ministarstvu okoliša i turizma Federacije BiH.

Naime, Forum je dao 16 (šesnaest) veoma utemeljenih primjedbi, čije bi uvažavanje od strane Sisecam-a soda doo Lukavac znatno poboljšalo stanje okoliša u interesu građana i njihovog zdravlja, flore i faune u Gradu Lukavac. Te primjedbe nisu prihvaćene niti od podnosioca zahtjeva za okolinsku dozvolu, niti od strane pomenutog ministarstva.

Zbog toga je Predsjedništvo Foruma za zaštitu okoliša Grada Lukavac pokrenulo upravni spor, odnosno tužbu koju je Kantonalni sud Sarajevo uvažio i donio odluku da se poništava izdato rješenje za okolinsku dozvolu i vraća na ponovni postupak.

Tom sudskom presudom prihvaćene su sve primjedbe Foruma za zaštitu okoliša i o njima će se provesti javna rasprava u kojoj će učešće uzeti i svi zainteresovani građani.

Pored spoemnutog, bit će riječi o neispunjenim obavezama Sisecam soda doo Lukavac, vezanim za: -odsumporavanja kotlova 6 i 7; -uređenje sistema neutralizacije dimnih plinova i cijedne vode; -zatvaranje taložnica i rekultivacija taložnica bijelog mora; -izrada skladišta za deponovanje uglja itd.

"Poštovani građani, sve ove i druge aktivnosti koje poduzima i na kojima istrajava Forum za zaštitu okoliša naša je obaveza i naše pravo na čist okoliš, posebno imajući u vidu visok, mogli bismo reći i neodrživ, stepen zagađenosti na području Lukavca, uz naglasak da za posljedicu takvog stanja imamo najveći procenat oboljelih u Bosni i Hercegovini. Naš zajednički aktivizam na planu zaštite okoliša može doprinijeti bitnoj promjeni stanja za koje dileme nema, moraju biti zainteresirani i građani i operateri. Stoga vas, poštovani građani, pozivamo na još veću saradnju na planu zaštite okoliša i našeg zdravlja koje je uveliko ugroženo", kazali su iz Foruma.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti