Potrebno reagovati

Ugrožena likvidnost "Eko toplana": Poslovanje pod znakom pitanja

17.01.2023. 13:37 / Izvor: Nezavisne novine
eko toplane

Kako navode, ako se u što kraćem roku ne pronađe adekvatno rješenje zbog nesrazmjernog odnosa prihoda i rashoda, likvidnost "Eko toplana", kao i cjelokupno poslovanje ovog privrednog društva su pod znakom pitanja.

Upravni odbor "Eko toplana" apelovao je na donosioce odluka da u januaru hitno i bez odlaganja, sazovu sjednicu Skupštine grada, kako bi se pronašlo adekvatno rješenje i mjere za povrat likvidnosti i pozitivnog poslovanja ovog preduzeća.

Kako navode, ako se u što kraćem roku ne pronađe adekvatno rješenje zbog nesrazmjernog odnosa prihoda i rashoda, likvidnost "Eko toplana", kao i cjelokupno poslovanje ovog privrednog društva su pod znakom pitanja.

"Naime, uprkos svim poskupljenjima izazvanim svjetskom energetskom krizom, cijene grijanja su ostale nepromijenjene. To je dovelo do značajne nesrazmjere između prihoda ostvarenih po nepromijenjenim cijenama grijanja i rashoda, drastično povećanih, naročito tokom protekle godine, usljed naglog rasta cijena svih proizvodnih elemenata", saopštili su iz "Eko toplana".

Dodaju da je u ovakvim uslovima nemoguće ostvariti pozitivno poslovanje uz prihode od prodaje toplotne energije po cijenama koje su iste od početka obavljanja komunalne djelatnosti ovog privrednog društva 2018. godine.

"U odnosu na period kada su utvrđene još uvijek aktuelne cijene toplotne energije, do danas, bilježimo poskupljenje drvnog sortimenta od 46 odsto, dok je cijena električne energije porasla za 141 odsto, sa daljom tendencijom rasta u narednom periodu", navode iz ovog preduzeća, dodajući da troškovi mazuta, koji se u proizvodnji toplotne energije koristi do pet odsto, u odnosu na 2018. godinu porasli za 88 odsto, dok su troškovi održavanja veći čak za 131 odsto.

"Eko toplane su do sada uspijevale da prebrode krizu iz sopstvenih rezervi koje su definitivno potrošene. Došli smo u situaciju da sa ovakvim stanjem od druge polovine januara 2023. godine nećemo biti likvidni i samim tim nećemo biti više u mogućnosti da plaćamo svoje obaveze", kazali su iz "Eko toplana".

Navode da, iako je uprava ponovo uputila zahtjev regulatoru za korigovanje cijena u septembru, novembru i apel u decembru prošle godine, još uvijek nije pronađeno rješenje za stabilno poslovanje ovog privrednog društva.

Potpredsjednik  Skupštine grada Banjaluka Saša Čudić izjavio je za Srnu da do danas nije stigao zvanični zahtjev za održavanje vanredne sjednice Skupštine grada o stanju u preduzeću "Eko toplane Banjaluka", ni od Uprave ni od gradonačelnika.

"Problem je prisutan već duže vrijeme. Tom pitanju treba posvetiti posebnu pažnju, ali sa detaljnom analizom zbog čega nastaju problemi - da li zbog gubitka toplotne enrgije, nabavke energenata ili poskupljenja drugih energetskih resursa", rekao je Čudić.

Istakao je da problem zaslužuje pažnju Skupštine grada, ali da će to pitanje razmatrati kada rukovodstvo gradske Skupštine i odbornici dobiju detaljnu analizu.

"Termin sjednice utvrdiće Kolegijum Skupštine", kaže Čudić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti