Tragaju za hranom

Visoke temperature bi mogle uzrokovati pomor pčela

19.01.2023. 11:53 / Izvor: Federalna.ba
Pčele

Zimski period uglavnom je vrijeme mirovanja za biljni i životinjski svijet.

Zimski period uglavnom je vrijeme mirovanja za biljni i životinjski svijet. Klimatske promjene i neoubičajeno visoke temperature u zimskom periodu ugrozile su poljoprivrednu proizvodnju. Ogroman problem ove zime imaju pčelari s obzirom na to da toplo vrijeme mami pčele van košnica, a većina njih uglavnom ugiba u potrazi za hranom.

Proizvodnja, odnosno prinosi meda ove godine prema trenutnim procjenama bit će umanjeni. Temperatura ove zime ide i preko deset stepeni i upravo je to razlog zašto pčele, tražeći hranu, napuštaju košnice.

"Osnovni problem što se pčela probudila iz svog zimskog sna, izašla vani i nema šta naći, napije se vode, prehladi i 50% tih pčela se ne vrati. Sad se pčela ponaša kao da je april, to nije problem da se u martu i februaru ne očekuju ekstremno niske temperature i onda će doći do prehlađenja tog legla. Nema pčele puno da to leglo sačuva i onda smo u velikom problemu", pojašnjava Mirsad Kurić, pčelar iz Bihaća.

"Pčelinja zajednica ima svoju viziju kako će se odvijati vrijeme te na taj način ona sama se razvija u tom periodu, odnosno prilagođava se klimatskim uvjetima, ali ne može se prilagoditi ekstremnim promjenama", naglašava Armin Nuhanović, pčelar iz Bihaća.

Jedina solucija jeste približiti hranu pčelama.

"U ovom periodu imamo 'nužno zlo' koje moramo staviti, a to su pogače da znamo da nismo dovoljno pripremili ili da imamo bojazan da će nedostajati hrane unutar košnice. U ovo vrijeme tečna hrana se ne dodaje izuzev samo pčelinje pogače", dodaje Nuhanović.

I iz Udruženja poljoprivrednika Federacije kažu kako su gubici neizbježni, a pored ostalog, zbog visokih temperatura moglo bi doći i do pomora pčela.

"Čudili smo se da su pčele počele izlaziti u januaru mjesecu što nikad nije zabilježeno, tako da ni to nije dobra situacija. Znamo šta znači kad nema pčela, kad nestanu one nestat ćemo i mi. Ovo nije dobro ni za šta, ni za ljude ni za poljoprivredu", istakao je predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo.

Ipak, još je rano govoriti o gubicima kažu pčelari. Stvarno stanje na pčelinjacima će se znati početkom aprila.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti