Lov na radnike

Samo drastično poboljšanje uslova zadržaće radnike

27.01.2023. 08:24 / Izvor: Glas Srpske
Sezonci

Najveći hrvatski hoteli i trgovački lanci ponovo su krenuli u lov na sezonce iz BiH putem online sajma poslova u turizmu.

Najveći hrvatski hoteli i trgovački lanci ponovo su krenuli u lov na sezonce iz BiH putem online sajma poslova u turizmu, a domaći poslodavci smatraju da je jedino rješenje maksimalno poboljšanje uslova rada za one koji ostaju, kao i da se treba riješiti plate u koverti, koja ne donosi ništa dobro ni radniku ni poslodavcu. 

Ovih dana počeo je najveći online sajam poslova u turizmu “Sezonac.hr” koji nastoji da privuče posjetioce koji traže sezonski ili stalni posao u Hrvatskoj, a šansu za to zainteresovani imaju sve do 2. februara.

Na sajmu je predstavljeno više od 200 oglasa za posao, a uglavnom se traže konobari, prodavci, kuvari, vozači, spasioci, vrtlari, edukatori-treneri i voditelji ugostiteljskih objekata.

Domaći poslodavci godinama već muku muče da sačuvaju radnike koji idući za većom platom i boljim uslovima rada odlaze na primorje tokom ljetne sezone. Među najugroženijima je svakako sektor ugostiteljstva.

Zamjenik predsjednika i član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma RS “Horeca” Goran Kurtinović rekao je za “Glas Srpske” da se domaći poslodavci jedino mogu okrenuti sebi i pokušati da obezbijede što bolje uslove za radnike koji ostaju.

"Prvo čega se moramo riješiti jeste koverta i ta siva zona, to je pod broj jedan. Za to smo krivi svi podjednako i poslodavci koji to nude i radnici koji su to prihvatili pa i Republika. Moramo tražiti što bolje uslove za opstanak naših radnika ovdje", istakao je Kurtinović.

On je kazao da sezonski rad nije prevelika sreća, već instant rješenje.

"Koliko god ima prednosti još toliko ima mana, odvojenost od porodice, rad bez godišnjeg odmora i mnoge druge. U kriznim situacijama, kada je svima napeto, to je instant rješenje koje obezbijedi krpljenje nekih rupa u budžetu. Onog momenta kada počnemo rješavati te naše probleme sve manje će naših ljudi odlaziti na sezonski rad", kazao je Kurtinović.

Naglasio je da poslodavci ne mogu sami.

"Cijene su dosegle maksimum za naš standard, a opet nisu dovoljne za naše poslovanje, zbog čega će doći do smanjivanja broja ugostiteljskih objekata. Radnik, poslodavac i Republika samo zajedno mogu naći rješenje za ovu situaciju", rekao je Kurtinović.

U razgovoru sa onima koji već godinama u sezoni rade na primorju saznajemo da se plate tamo i one kod nas ne mogu mjeriti i da je to razlog zbog kojeg odlaze.

"Ovdje sam radio u jednom kafiću, bio prijavljen na minimalac, ostalo dobijao u koverti, plata oko 950 maraka, na moru kao konobar zaradim 1.200 evra mjesečno, bez bakšiša, imam stan i obezbijeđenu hranu u restoranu u kojem radim. Za sezonu zaradim više nego ovdje za godinu", kazao je Zoran K. iz Banjaluke.

Predsjednik Asocijacije samostalnih trgovaca banjalučke regije Slobodan Marjanović rekao je “Glasu” da je povećanje plate uslov broj jedan ako domaći poslodavci žele zadržati radnike.

"Mora se povećati plata, to je prvo i osnovno. Uz to neophodno je da budu smanjeni porezi na doprinose da ni poslodavci ne bi bili oštećeni, a inspekcija treba da pojača kontrole da bismo konačno izašli iz te sive zone i riješili se koverata. Možda se u trenutku radniku čini da je dobro kada dobije neki iznos na ruke, međutim kada dođe vrijeme za penziju shvati koliko je to bilo loše", rekao je Marjanović.

Radna mjesta

Prema istraživanju Zavoda za zapošljavanje RS većina poslodavaca, posebno iz uslužnih djelatnosti, očekuje u ovoj godini povećanje obima poslovanja, a skoro polovina anketiranih 1.015 poslodavaca namjerava da zaposliti dodatne radnike. Procjene pokazuju da je u planu posao za 2.792 nova radnika.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti