Najsavremenija oprema

U Trebinju postavljeno pet meteo stanica koje prate parametre od značaja za poljoprivredu

08.02.2023. 09:17 / Izvor: Akta.ba
AgroLIFE

Meteo stanice su u stanju da prikupljaju podatke o mikroklimatskim uslovima u realnom vremenu.

U sklopu projekta "Digitalizacija opštinskog upravljanja zemljištem“ koji je podržan kroz Program razvojnog partnerstva (develoPPP.de) Njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a koji sprovode Njemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ), TeleGroup i NALED, Gradu Trebinju postavljeno je ukupno 5 najsavremenijih meteo stanica koje prate parametre od značaja za poljoprivrednu proizvodnju.

Meteo stanice su u stanju da prikupljaju podatke o mikroklimatskim uslovima u realnom vremenu, kao što su podaci o temperaturi i vlažnosti vazduha i zemljišta, količini padavina, vlažnosti lista, sunčevoj radijaciji, jačini vjetra i slično ali i da predviđaju pojavu bolesti i štetočina za veliki broj poljoprivrednih kultura.

Podaci sa meteo stanica dostupni su svim zakupcima državnog poljoprivrednog zemljišta, ali i vlasnicima privatnih poljoprivrednih gazdinstava sa teritorije Grada Trebinja.

Podatke sa meteo stanica moguće je koristiti kroz AgroLIFE digitalnu platformu za upravljanje poljoprivrednom proizvodnjom. Potrebno je da skinete mobilnu aplikaciju sa Google Play-a i počnete da upravljate svojom poljoprivrednom proizvodnjom putem ovog digitalnog asistenta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti