Sa 50 članova

Banjaluka dobija prvu Skupštinu građana

09.02.2023. 13:36 / Izvor: Akta.ba
banjaluka

Gradonačelnik Draško Stanivuković i šefica Kancelarije Savjeta Evrope u Sarajevu Bojana Urumova potpisali su Ugovor o dodjeli granta za sprovođenje deliberativnog procesa u Banjoj Luci.

Gradonačelnik Draško Stanivuković i šefica Kancelarije Savjeta Evrope u Sarajevu Bojana Urumova potpisali su Ugovor o dodjeli granta za sprovođenje deliberativnog procesa u Banjoj Luci.

Aktivnosti predviđene ovim Ugovorom promovišu deliberativnu demokratiju na lokalnom nivou, te će doprinijeti jačanju kapaciteta grada, njegove otvorenosti, učešću građana u procesu donošenja odluka, time gradeći povjerenje između građana Banje Luke i gradskih vlasti.

banjaluka

Grad Banja Luka će dobiti finansijsku podršku kroz dodjelu grant sredstava u iznosu od 80.000 KM za organizaciju deliberativnog procesa, a na osnovu objavljenog javnog konkursa. Proces će biti organizovan u formi Skupštine građana, a imaće za temu oblast koju je Grad nominovao: afirmaciju mladih i preduzetništva.

Gradonačelnik Draško Stanivuković rekao je da je ponosan što je Grad Banja Luka pobijedio na ovom konkursu i što će se ovaj projekat sprovoditi baš u ovom gradu.

"Ovo je značajan grant, a kao Grad trudimo se da participiramo na što više međunarodnih projekata i na taj način obezbijedimo sredstva koja mogu biti korisna za građane i našu zajednicu", poručio je on, te zahvalio Savjetu Evrope na dobroj saradnji.

Kako je pojasnio, ovaj projekat doprinijeće da gradska administracija kroz Skupštinu građana čuje volju građana i njihove ideje o važnim temama, te da te ideje na najbolji mogući način implementira u procese odlučivanja.

Gradonačelnik je dodao da upravo kroz analizu javnog mnjenja, svaka odluka dobija svoju težinu.

"Banja Luka je već preduzela određene korake kako bi građane u što većoj mjeri uključila u donošenje važnih odluka, što je vidljivo na primjeru rasprava o regulacionim planovima koje se za razliku od ranijih godina održavaju u poslijepodnevim časovima", rekao je Stanivuković, te dodao da vjeruje da će ovaj projekat biti od koristi svim građanima Banje Luke.

banjaluka

Šefica Kancelarije Savjeta Evrope u Sarajevu Bojana Urumova rekla je da joj je čast što će ovaj ugovor biti potpisan sa Banjom Lukom.

"Banja Luka je pobijedila na konkursu i dobiće grant u iznosu od 40.000 eura da organizuje prvu skupštinu građana u ovom gradu. Sve ovo realizuje se u okviru projekta deliberativne demokratije, a izabrana tema odnosi se na preduzetništvo za mlade ljude što je u skladu sa ciljevima kako Grada Banje Luke tako i sa ciljevima savjeta Evrope, a to je svakako uključivanje mladih u demokratske procese", rekla je Urumova.

Kako je pojasnila, Skupština građana imaće 50 članova, koji će biti izabrani nasumičnom metodom, ali na način da ta skupština zadovolji i kriterijum reprezentativnosti.

Ona je izrazila nadu da će podrška Savjeta Evrope, a na osnovu iskustava koja je ova organizacija imala tokom projekta koji se sprovodio u Mostaru, doprinijeti da i projekat u Banjoj Luci bude uspješan.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti