"HoReCa" podržava inicijativu

Treba li bakšiš biti uračunat na fiskalnom računu?

15.02.2023. 08:01 / Izvor: BHRT
Konobar

Udruženje ugostitelja i hotelijera u RS "HoReCa" podržava inicijativu Hrvatske i Srbije da kroz zakonsko rješenje konobarski bakšiš bude uračunat na fiskalnom računu

Udruženje ugostitelja i hotelijera u Republici Srpskoj "HoReCa" podržava inicijativu Hrvatske i Srbije da kroz zakonsko rješenje konobarski bakšiš bude uračunat na fiskalnom računu. Zalažu se da određen procenat bakšiša bude neoporezovan.

Želimo samo da se definiše zakonska mogućnost ostavljanja bakšiša konobaru prilikom kartičnog plaćanja. Bakšiš se trenutno nalazi u sivoj zoni za poslodavce, kažu u Udruženju ugostitelja "HoReCa". Smatraju da do 10 odsto bakšiša ne treba biti oporezovano.

"Ako neki gost ostavi preko kartice, konobar to namiri preko gotovog novca i na kraju smjene poravna. Ako bismo čitav pazar imali preko kartičnog plaćanja i gosti ostavljali bakšiš na kartici dolazimo do problema kako će konobar da naplati taj baksis", navodi Goran Kurtinović iz Udruženja  ugostitelja i hotelijera RS "HoReCa".

U Udruženju ugostitelja RS kažu da nije samo bakšiš u sivoj zoni, već i plate konobara. Predsjednik ovog Udruženja ocjenjuje da bakšiš treba ostati stvar individualne volje gosta. Ukoliko je zadovoljan uslugom, obično počasti konobara sa 10 do 20 odsto od iznosa računa. Podržava, kaže, samo ako se na bakšiš ne plaća PDV i ako je određeni iznos neoporezovan.

"To apsolutno znači da ukoliko konabar dobije bakšiš od 10 maraka, država će mu uzeti 1,7 maraka. Suština je da država treba da podstiče bavljenje ugostiteljstvom, a ne zavlačenje ruke u plitki džep ugostitelja", ističe Željko Tatić, predsjednik Udruženja ugostitelja Republike Srpske.

Konobari vjeruju da narednih nekoliko godina ta inicijativa neće zaživjeti na ovim prostorima. Za njih je prihvatljiv američki model.

"Da li da neki obavezan bakšiš bude uračunat u cijenu, pa postoji mogućnost ostavljanja gdje će se na računu napisati cifra koja se želi platiti i da se to dalje kroz kasu provlači", kaže Nikola Morača, konobar.

Neki od građana smatraju da nije dobro da bakšiš uđe u fiskalni račun. Smatraju da će u tom slučaju konobari biti na gubitku. 

Poslodavci u Republici Srpskoj sačekaće zakonska rješenja u Hrvatskoj i Srbiji i iskustva u primjeni, nakon čega će predložiti set mjera za uvođenje bakšiša u legalne tokove.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti