Počinju istraživanja sa bh. strane

Košarac: Kada se radi o Trgovskoj gori, svi u ovoj zemlji imaju jedinstven stav

28.02.2023. 07:34 / Izvor: SRNA
trgovska gora

Predstavnici institucija navode da znaju da Hrvatska radi ispod radara, te da će narednih dana početi istraživanja sa bh. strane na pomenutoj lokaciji.

Nakon što su prethodnih dana pojedini mediji objavili da je slučaj Trgovske gore završen i da će Hrvatska izgraditi odlagalište nuklearnog otpada uz samu granicu sa Bosnom i Hercegovinom, i to uz rijeku Unu, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH tvrdi da se nije zakasnilo, te da će bh. pravni tim ići procedurama prema ESPO konvenciji. Međutim, priču o pravnim koracima i bilo kakvim konkretnijim potezima Bosne i Hercegovine, javnost sluša već četiri godine. Isto je bilo i na današnjoj konferenciji u Banjoj Luci.

"Dokazaćemo da je štetno to što Hrvatska radi na lokaciji Čerkezovac, nadomak granice sa Bosnom i Hercegovinom", tvrdi ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac. Međutim, osim priče koja je ponovljena već nekoliko puta prethodnih godina - da sada imamo novac, pravnu strategiju djelovanja, formirane timove, da su u toku nove procedure i slično - konkretniji odgovor kako će Bosna i Hercegovina spriječiti Hrvatsku i dalje nemamo.

Košarac je rekao kako se ne može uticati na to kakvu će odluku donijeti Vlada Hrvatske, ali bh. strana može uticati time što će permanentno raditi s ciljem zaštite svojih interesa. "Odgovorno tvrdimo da rade sve institucije", kazao je on.

Predstavnici institucija navode da znaju da Hrvatska radi ispod radara, te da će narednih dana početi istraživanja sa bh. strane na pomenutoj lokaciji, kako bi se dokazalo da bi izgradnjom nuklearnog odlagališta bilo ugroženo 250 hiljada ljudi u opštinama u slivu rijeke Une.

"Mi ćemo, kao prvi korak, pokrenuti zaštitu svojih interesa putem uticaja ESPO konvencije" , naveo je ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Bojan Vrpotnik. 

Hrvatska je završila geološka, geofizička i geohidrološka istraživanja te se samo čeka ekološka dozvola sa još nekim uslovima koje treba ispuniti, navode u Ekspertskom timu Bosne i Hercegovine.

Član Tima Emir Dizdarević naveo je da je tokom ove godine obavljen jedan razgovor sa hrvatskom stranom, te da su predstavnici Hrvatske naveli da će, ako Bosna i Hercegovina sudskim procesima zaustavi planirane aktivnosti, "oni podići međunarodnu optužnicu protiv nas".

Zvanične reakcije iz Hrvatske nema, osim u onom dijelu u kojem se kaže da se nastavljaju poslovi na pripremi lokacije kasarne Čerkezovac, što je u nekoliko navrata potvrdio i premijer Hrvatske, Andrej Plenković.

"Da idete na bilo koji spor prema IAEA (Međunarodna agencija za atomsku energiju), koja je nadležna za to, oni će vas pitati je li poštovana procedura. Poštovana je procedura IAEA, lokacija koju je blagoslovila IAEA, kao i Euroatom, i šta tu ima više za reći? Jer, eto, neko misli da će od toga biti nešto. To nije istrošeno nuklearno gorivo, koje se recimo, sada nalazi 30 km od Zagreba", kazao je viši stručni saradnik Instituta „Ruđer Bošković“ Zagreb Tonči Tadić.

Danas su se ponovo mogle čuti prozivke na račun ministarstva spoljnih poslova da nije dovoljno uključeno u ovaj problem, iako je prije nekoliko dana saopšteno, nakon sastanka ministara spoljnih poslova i spoljne trgovine, da je zaustaviti Hrvatsku zajedničko opredjeljenje svih institucija Bosne i Hercegovine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti