Otvoren Centar kreativnih industrija u Konjicu

01.03.2023. 11:15 / Izvor: Akta.ba
konjic

Riječ je regionalnom projektu pod nazivom "Kreativne industrije za zapošljavanje bez granica" koji se implementira uz podršku Europske unije.

U okviru aktivnosti kojima Grad Konjic obilježava 1. ožujka - Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, u utorak je u tom gradu otvoren Centar kreativih industrija, koji je smješten u prostorijama Agencije za ekonomski razvoj "Prvi Korak", a koji će svojom modernom opremom i planiranim programima omogućiti mladim ljudima da se educiraju i kreiraju svoje biznis ideje.

Riječ je regionalnom projektu pod nazivom "Kreativne industrije za zapošljavanje bez granica" koji se implementira uz podršku Europske unije. 

Nakon uručenja opreme Gradu Konjicu, Centar kreativnih industrija su otvorili Tomislav Majić predsjednik Udruženja Link Mostar i gradonačelnik Konjica Osman Ćatić.

"Trudimo se da mladim ljudima omogućimo da se usavršavaju, educiraju i razvijaju svoje ideje i biznise. Nadam se da  će ovaj multifunkcionalni centar, s modernom opremom, iskoristiti na pravi način i da će razvijajući svoje ideje i biznise, razvijati i unaprjeđivati privredu u Konjicu", kazao je gradonačelnik Ćatić.

Predsjednik Udruženja Link Mostar Tomislav Majić izrazio je zadovoljstvo što je ovakav jedan centar otvoren u Konjicu, zato što, kako je kazao, Konjic ima industrijsku tradiciju, jaku metalsku industriju i u ovom trenutku ima jako zanatstvo.

"Smatramo da će Centar doprinijeti unaprijeđenju znanja i vještina mladih ljudi kako bismo imali nastavak razvoja ekonomije grada Konjica u budućnosti", dodao je.

"Ovo je jedan od uspješnijih projekata u domenu prekogranične saradnje, jer se radi o aktivnostima koje bi trebalo da rezultiraju zapošljavanjem i edukacijom mladih kojima želimo uspješne aktivnosti u Centru kreativnih industrija", kazala je Alma Hasić, predstavnica Zajedničkog tehničkog sekretarijata EU programa prekogranične saradnje Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Adisa Salčin Alikadić predsjednica Vijeća mladih Konjic izlazila je zadovoljstvo zbog otvaranja Centra kreativnih industrija i zahvalila se Gradu Konjicu i svima koji su doprinijeli da mladi Konjica dobiju mogućnost za razvijanje svojih kreativnih ideja.

"Ovo je pun pogodak za sve nas mlade, jer ranije nismo imali nešto slično, sada nam se otvaraju neke nove mogućnosti, koje ćemo nastojati iskoristiti na najbolji mogući način", ustvrdila je predsjednica Vijeća mladih Konjic.

Kako je naglašeno, u Centru kreativnih industrija u Konjicu najviše će biti zastupljene usluge i obuke koje se odnose na  IT sektor i sektor dizajna.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti