Traži hitnu reakciju nadležnih

Košarac: Hrvatska želi izbjeći stav BiH u slučaju Trgovske gore

02.03.2023. 11:05 / Izvor: Akta.ba
TRGOVSKA GORA

Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH nije dostavljena nikakva zvanična informacija od Hrvatske u vezi sa zahtjevom za izdavanje uputstva o sadržaju studije o uticaju na okolinu o Centru za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, rekao je ministar Staša Košarac.

Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH nije dostavljena nikakva zvanična informacija od Hrvatske u vezi sa zahtjevom za izdavanje uputstva o sadržaju studije o uticaju na okolinu o Centru za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, rekao je ministar Staša Košarac.

''Odmah sam naložio Pravnom i Ekspertskom timu da promptno i prioritetno reaguju u cilju zaštite interesa građana Republike Srpske i Federacije BiH. Tražim od njih da održe hitne sjednice i da tokom dana obavijeste sekretarijate nadležnih konvencija da Hrvatska na ovaj način krši prava i ne poštuje interese BiH'', poručio je Košarac.

On je zatražio i hitnu reakciju ministra inostranih poslova BiH Elmedina Konakovića, te istakao da je o novonastaloj situaciji obavijestio ambasadora BiH u Hrvatskoj, kao i ambasadora Hrvatske u BiH sa kojim je zatražio sastanak u najkraćem mogućem roku.

''Institucije BiH imaju kapacitet da reaguju i reagovaće. Nećemo dozvoliti da se zaobiđe jedinstven stav BiH u slučaju Trgovske gore. Nema predaje, borićemo se i nećemo stati na ovome'', naveo je Košarac.   

Istakao je da je nedopustivo da Hrvatska plasira u javnost dezinformacije da je obavijestila nadležne institucije u BiH, a da pri tome Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH nema zvaničnu informaciju. 

''Ovaj čin Hrvatske nema elemente dobrih bilateralnih odnosa, već ih dodatno narušava. Podao je i perfidan ovakav pokušaj Hrvatske da se izbjegne reakcija iz BiH, posebno imajući u vidu njihovu tvrdnju da u slučaju Trgovske gore nema prekograničnog uticaja'', stav je Košarca.

Prema njegovim riječima, novonastala situacija predstavlja ponovljenu politiku zvaničnog Zagreba prema BiH kada je u pitanju izgradnja spornog odlagališta na Trgovskoj gori.

''Hrvatska je prvobitno ignorisala stavove Republike Srpske, kada je ona bila jedina u ovom procesu. Sada očigledno žele da zaobiđu stav i reakciju nadležnih institucija BiH. To im nećemo dopustiti. Zato tražim promptnu reakciju Pravnog i Ekspertskog tima, kao i drugih nadležnih institucija. Zaštita zdravlja naših građana i životne sredine je nulti prioritet i od toga nećemo odustati'', zaključio je Košarac.

Ovim povodom, danas će u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH biti održana konferencija za novinare, na kojoj će se obratiti savjetnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Borislav Bojić i predsjedavajući Ekspertskog tima Emir Dizdarević.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti