Moguće umanjenje

Računi za struju bit će korigovani?

13.03.2023. 09:42 / Izvor: Glas Srpske
Struja

Privrednici u Republici Srpskoj ne mire se s većim računima za struju, a da li će oni biti korigovani biće poznato već iduće sedmice.

Privrednici u Republici Srpskoj ne mire se s većim računima za struju, a da li će oni biti korigovani biće poznato već iduće sedmice jer je pri kraju izrada analize koja bi trebalo da pokaže da li je i na kojim kolonama moguće umanjenje.

Predsjednik Privredne komore RS Pero Ćorić rekao je da Ministarstvo energetike i rudarstva te Regulatorna komisija za energetiku i “Elektroprivreda” rade analizu koja bi trebalo da pokaže da li je i na kojim kolonama na računima za struju moguća korekcija.

"Direktor “Elektroprivrede” Luka Petrović je od svih proizvodnih i distributivnih preduzeća zatražio modalitet, odnosno da se izvrši preraspodjela na konačnom računu koji dobijaju privrednici. Kao što vidimo cijene struje na berzi su pale i sada su od 120 do 130 evra po megavatu, a kada smo mi razgovarali s njima ta cijena je iznosile od 280 do 300 eura", rekao je “Glasu Srpske” Ćorić. 

Naglašava da su se stvorili uslovi, odnosno da se napravi neka preraspodjela na samim računima za struju.

"Čak postoje ideje da i ne treba toliko na mrežarini insistirati, koliko da se ukupan račun pa i na uštrb energije smanji. Ta analiza nije još završena, sada je potez na Ministarstvu koje koordinira s “Elektroprivredom” i regulatorom. Očekujemo da ćemo uskoro biti pozvani na konačne dogovore", naveo je Ćorić.

Pod lupom nadležnih, naglašava Ćorić, biće podaci o proizvodnji električne energije, ali i o prenosu i distribuciji.

"Na osnovu svih tih pokazatelja treba vidjeti gdje se mogu napraviti određene korekcije koje bi bile zadovoljavajuće i za jednu i za drugu stranu. Ja očekujem neke korekcije. Vjerovatno one neće biti velike, ali mora se napraviti atmosfera da se dogovaramo", podvukao je Ćorić. 

Privreda je, ističe, bila veoma korektna kada je prihvaćena cijena za ovu godinu od 65 megavata po satu. Navodi i da je prije dvije-tri godine kada su s nadležnim razgovarali dogovoreno da se do te cijene stigne za pet do šest godina.

"To je sada urađeno za dvije godine i ono što mi očekujemo jeste to da u idućoj godini ne bude povećanja struje uopšte", zaključio je Ćorić.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić kaže da bi već ove sedmice s nadležnima iz elektroenergetskog sektora ponovo trebalo da sjednu za isti sto.

"Koliko znam pri kraju je izrada te njihove analize i nadam se da će i ona potvrditi ono što mi govorimo, odnosno da računi za struju privrednicima budu korigovani, naravno na manje", rekao je Trivić.

Direktor “Elektroprivrede RS” Luka Petrović nije odgovarao na naše pozive, kao ni prvi čovjek Regulatorne komisije za energetiku RS Vladislav Vladičić.

Nula kilovata -  15 maraka

Stanovništvo u Republici Srpskoj takođe je ogorčeno višim cijenama struje. Naime, na jednom računu domaćinstva za januar navedeno je da taj račun s nula potrošenih kilovata električne energije iznosi tačno 15,19 maraka. Izdvajanja za prenosnu mrežarinu na tom računu su 0,89 maraka, distributivnu 9,56 maraka, a naknada za usluge snabdijevanja košta 2,48 maraka. Preostali iznos odnosi se na PDV koji je na tom računu obračunat u iznosu od 2,20 maraka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti